NOVOSTI

Burno na Skupštini HNK, izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH

Drljević napustila sjednicu, Žuljević poručuje da se radi o diskriminaciji

M. Sm.

6.2.2019

Skupština HNK. M. Sm.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona izabrani su delegati u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Nakon provedenog glasanja, iz reda hrvatskog naroda odabrani su Tomislav Martinović, Iva Raguž i Damir Džeba, svi iz HDZ-a BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda u Dom naroda će Alisa Hajdarović iz SDA, a Zora Dujmović iz HDZ-a BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a popunit će dva mjesta namijenjena Srbima.

Sjednicu je napustila zastupnica DF-a Selma Drljević, koja je kazala kako joj politika njene stranke nalaže da ne učestvuje u procesu izbora delegata za Dom naroda.

Također, danas je svoju listu predložio Aner Žuljević iz reda ostalih, koji je kazao da odluku CIK-a BiH smatra neustavnom i nezakonitom.

- Žao mi je što je Ustavni sud donio odluku da se o ovako važnim pitanjima, kada je u pitanju BiH, proglasi nenadležnim. Dobro bi bilo da Ustavni sud ne izbjegava svoju ulogu u smislu formalizma, nego da se bavi suštinom, jer je to njihova odgovornost. Odluka nas je vratila sto koraka unazad u smislu onoga što su evropske vrijednosti u koje se svi zaklinjemo. Činjenica da se neko ko je izabran u ovom Kantonu ne izjašnjava kao konstitutivan faktički više nema mogućnosti da bude izabran i da ima politička prava za Dom naroda. Jasno je da se radi o diskriminaciji - poručio je Žuljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.