PROTESTI Zahtjev povećanje plaća

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona održan štrajk upozorenja

Najavljen sastanak kantonalnog ministra s predstavnicima sindikata kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti obje strane

Fena
11.02.2019 10:38

Održan jednosatni štrajk upozorenja

Foto: Ilustracija

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održan je jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je Feni Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNK koji nastavu izvode prema hrvatskom planu i programu

Prema njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode prema bosanskom planu i programu.

Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnog ugovora, rečeno je iz Sindikata.

Naime, povećanjem osnovice za izračun plaća prosvjetnih radnika u osnovnim školama plaće nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama, što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNK.

Lauš je kazao kako je u petak telefonski razgovarao s kantonalnim ministrom obrazovanja i premijerom HNK, koji su tom prilikom najavili da će se ove sedmice sastati s predstavnicima sindikata kako bi pronašli rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

- Naši su zahtjevi minimalistički, od njih nećemo odustati, jer mi ovim želimo uvesti red u obrazovanje i ništa drugo - poručio je Lauš.

Dodao je i to da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju star 19 godina, a pedagoški standard 15 godina.

Iz Vlade HNK ranije su saopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila sva otvorena pitanja.

NA VRH