PROJEKTI

Kandidatura Mostara za evropsku prijestonicu kulture pod stranačkim mikroskopom

Niko nije povukao potpis, samo žele biti odgovorni i traže izvještaj, kaže Alendar . Već podijeljeni zadaci za izradu traženih informacija

Mostar: U utrci za drugi krug zajedno s Banjom Lukom i norveškim Bodom

Piše: M. SMAJKIĆ

14.2.2019

Iako su predsjednici gradskih odbora devet političkih stranaka prije godinu i po, jednoglasno podržali pristupanje Grada Mostara kandidaturi za evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2024, većina njih je odbila dati podršku za nastavak ovog procesa. 

 Jasna poruka

Mostar je, naime, zajedno s Banjom Lukom i norveškim Bodom prošao u drugi krug i iz Brisela je stigla jasna poruka da su zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara neophodni novi potpisi političkih aktera u gradu na Neretvi za daljNJu izradu aplikacije.

Nakon neuspjelog, tačnije odgođenog sastanka jer se nisu pojavili svi akteri, koji je trebao biti održan u utorak, a koji je sazvao Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, iz gradskih odbora SDA, SDP-a i SBB-a nam je rečeno da nije upitna njihova bezrezervna podrška ovom projektu.

Međutim, na bjanko podršku ne žele pristati, već traže izvještaj o do sada poduzetim aktivnostima, uvid u finansije, infrastrukturne projekte te druge neophodne informacije u formi kako bi to, da postoji, bilo dostavljeno Gradskom vijeću.

To nam je potvrdio jučer Mustafa Alendar, vođa Tima 2024, koji radi na izradi aplikacije, kazavši da Evropska komisija traži podršku stranaka u drugom krugu, kao procedura kojom se premošćava nepostojanje Gradskog vijeća.


- Činjenica je da stranke sada samo traže informacije o finansijama, infrastrukturi i drugim stvarima da bi mogle potpisati i drugi pristanak. Definitivno, niko nije povukao svoju podršku, samo žele biti odgovorne i traže izvještaj u kojem će se vidjeti šta će se graditi, koliko, gdje, koji su rokovi, koliko će se grad zadužiti, koliko će se dobiti novca od viših nivoa vlasti i slično - kazao nam je Alendar.

Dobili zaduženja

Članovi Tima 2024, naveo je on, dobili su zaduženja upravo u vezi s izvještajem koji će u narednim danima biti sačinjen i dostavljen predstavnicima političkih stranaka.

 Rokovi i novac 

Za realizaciju projekta Mostara kao evropske prijestonice kulture neophodna su višemilionska sredstva. Evropska unija kao nagradu gradu daje 1,5 miliona eura iz Fonda Meline Merkuri. Grad Mostar bi svoju konačnu aplikaciju, koja se radi uz pitanja i primjedbe Evropske komisije, trebao predati do kraja avgusta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.