HERCEGOVAČKI-NERETVANSKI KANTON

Obilježavanje Dana oslobođenja Mostara od fašizma

Đulić je kazao i da su potpuno pogrešne teze koje nam se sada poturaju

M. Sm.

14.2.2019

U okviru Dana antifašizma u Mostaru predstavnici i članovi Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar i danas su polaganjem cvijeća i vijenaca i odavanjem počasti na brojnim spomen-obilježjima u gradu obilježili 14. februar, Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Taj dan je, kako je to kazao predsjednik UABNOR-a Sead Đulić, svima onima koji baštine tu tradiciju uvijek jedan od najznačajnijih dana u historiji Mostara.

Nakon četverogodišnje patnje i stradanja, u toj antifašističkoj borbi, rekao je Đulić, Mostar je izgubio svakog osmog stanovnika. S druge strane, Mostar je grad koji je dao 15 narodnih heroja.

- Mostar je grad koji je četiri godine uspio sakriti aktivnu štampariju i širio je i ilegalno dijelio antifašističku propagandu. Ono što je Mostar dao u toj borbi za slobodu Evrope nema nijedan grad u Evropi. Ovdje je bataljon u okupiranom gradu, u ilegali bio mjesec i nisu otkriveni - rekao je Đulić.

Iznio je i da su potpuno pogrešne teze koje nam se, naveo je, sada poturaju da je antifašizam jest jednako komunizam.

- Navest ću samo jedan konkretan primjer. U Mostaru su sve škole promijenile imena, jedna jedina koja je sačuvala predratno ime je Osnovna škola "Omer Maksumić" u Podveležju. Omer Maksumić je antifašista, vijećnik ZAVNOBiH-a i imam i on sigurno nije bio komunista - kazao je Đulić.

Podvukao je da kontroverzi vezanih za ovaj datum zbog sjećanja na ubijene franjevce iz mostarskog Franjevačkog samostana nema.

- Ima različitih mišljenja, ali treba biti iskren, staviti na sto argumente za i protiv i to riješiti. Mi smo prošle godine rekli da ćemo u vezi s tim početi raditi i, čim prikupimo ono što treba, ići ćemo prema nadležnim tužilaštvima, jer ratni zločini nikad ne zastarijevaju. No, prije toga ćemo sjesti s predstavnicima Franjevačke provincije i staviti na to tačku. Ne može grad ili bilo ko biti talac nečeg što je nekad neko gurnuo pod tepih, šta god to bilo. Da je to ranije urađeno, svi bismo ovaj 14. februar doživljavali kao dan kada je prije 74 godine otjeran okupator ove zemlje, kako god se zvao i ko god bio - poručio je Đulić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.