GODIŠNJICE

U Mostaru odata počast nevinim žrtvama nacizma i fašizma koje su dale živote u svim ratovima

Članovi i simpatizeri Centra za mir najzaslužniji su za prošlogodišnju inicijativu u obnovi Partizanskog groblja

Avaz.ba

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Delegacije Centra za mir i multietničku saradnju, UG ''Mostarski krug boračkih organizacija", Udruženja logoraša Mostar, predstavnici Jevrejske zajednice te pripadnici NATO snaga iz mostarske baze posjetili su Partizansko groblje. Osim polaganja cvijeća, odali su počast stradalim borcima i rodoljubima.

Članovi i simpatizeri Centra za mir najzaslužniji su za prošlogodišnju inicijativu u obnovi Partizanskog groblja.

Edin Batlak, predsjednik Udruženja logoraša Mostar, kazao je da su se delegacije danas poklonile sjenama onih koji su dali živote u veličanstvenoj borbi protiv pošasti kakve su nacizam i fašizam.

- Hvala im za slobodu koju su nam donijeli. Vjerovali smo da su tad jednom zauvijek poražene navedene pošasti, ali smo, nažalost, bili u krivu. Kasnije smo svjedočili da su ti recidivi ipak jaki i žilavi. Naš dolazak ovdje nije samo poklanjanje žrtvama Drugog svjetskog rata već svim nevinim žrtvama nacizma i fašizma koje su položile živote u svim ratovima - dodao je Batlak.

Profesor Ahmed Džubur prisjetio se heroja Mostara koji su dali svoje, uglavnom mlade živote za ideale slobode, ne sluteći da će u antifašističkoj Evropi toliko godina nakon njihove žrtve ideja antifašizma biti na ozbiljnoj kušnji.

- U istom gradu gdje već 74 godine u okviru monumentalnog spomenika leže istinski heroji Mostara, iz najmračnijih kutova smetljišta historije su izgurani i zalijepljeni na mostarske ulice Budaci, Francetići, Vokići i Lorkovići, prkoseći idealima na kojima počiva slobodarska Evropa. Zato ove i svake naredne godine sjećanje na oslobodioce Mostara i posjeta monumentalnom Partizanskom spomen-groblju ima posebno značenje i dragocjena je za stigmatiziranje i iskorjenjivanje fašizma koji još snažno živi u dijelu Mostara koji ima neostvarivu ambiciju i iluziju da se zove “Stolni” - poručio je Džubur.

Brojne delegacije iz Mostara i Hercegovine obilježile su Dan oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora 1945. Bila je to sjajna bitka u kojoj su do nogu potučene okupacione snage.

Danas, 74 godine poslije, cvijeće je položeno pored brojnih spomenika i bisti, a kasnije i na Partizanskom groblju.

Istina, delegacije koje je predvodio UABNOR danas nisu bile na Partizanskom groblju, što će učiniti za dva dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.