PROJEKTI

Premijera "Anđela Babilona" u režiji Admira Glamočaka 1. marta

Tekst je napisao Mate Matišić, a radi se o uzbudljivoj i energičnoj komediji koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se susrećemo svakodnevno

Narodno pozorište: Intenzivne probe za predstavu

Piše: M. SMAJKIĆ

19.2.2019

U Narodnom pozorištu Mostar intenzivno rade na novom teatarskom projektu, predstavi „Anđeli Babilona“, koju prema tekstu Mate Matišića režira Admir Glamočak i čija je premijerna izvedba planirana za 1. mart.

Težak proces  

Riječ je o komadu koji propituje duboke intimne granice do kojih smo kao pojedinci spremni ići kako bismo izbjegli direktnu konfrontaciju s nadređenim autoritetima, odnosno, u kojem se postavlja pitanje cijene našeg konformizma.

Kako su naveli iz Pozorišta, to je interesantna, uzbudljiva i energična komedija koja na ironičan i duhovit način prikazuje ono sa čime se, zapravo, svakodnevno susrećemo i suočavamo.

- Proces je vrlo težak. Teško je napraviti komediju, a meni je uvijek cilj i kada igram i kada režiram da imamo predstavu koju će publika voljeti, gledati i koja će se igrati na kartu više. Najteže je, zapravo, biti duhovit. Tako da su svi problemi koje trenutno imamo u procesu očekivani, ali imamo još 15 dana da te probleme riješimo i da pokušamo napraviti predstavu koju će publika i u Mostaru, a valjda i negdje drugo vrlo rado gledati - kazao je Glamočak.


Glamočak: Najteže je biti duhovit

Potcrtao je da cilj ove komedije nije samo da zabavi, već i da postavlja pitanja ljudima o tome zašto šutimo, zašto se ne bunimo protiv blesave vlasti, zašto se ne bunimo protiv vječitih gradonačelnika i ne činimo ništa da nam bude bolje.

- Jer, sjediti i čekati da to bolje samo dođe, neće se dogoditi. Mi pričamo priču o nekom gradonačelniku koji je besprizoran u svakom smislu, karikaturalan, nepismen, i takvih gradonačelnika ima svuda po našoj državi. Oni sjede zato što mnogo vole svoje fotelje i pozicije na kojima jesu - istakao Glamočak.

Dodaje da je i to razlog zašto su izabrali ovaj tekst.

Rijedak slučaj

- Čini mi se da je to posebno aktuelno u ovom gradu, da divni Mostarci koje ja poznajem ne mogu ništa. Ne možemo mnogi ni u drugim gradovima, ali ovo je baš onako valjda rijedak slučaj da je situacija takva kakva jeste - navodi Glamočak.

Glumačka postava

Glamočak u ovom komadu i igra, a u glumačkoj postavi su i Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Mirsad Elezi. Scenografiju i kostimografiju predstave radi Lejla Hodžić, a muziku potpisuje Dino Šukalo.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za ovu predstavu su jučer puštene u prodaju. Cijena ulaznica za premijeru i prvu reprizu koja je planirana za 2. mart su 10 KM, a za drugu reprizu od 15. marta sedam KM, odnosno, sa popustom za penzionere i studente 3,5 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.