MOSTAR

Bešlić: Oštećeno više od 80 automobila

Velika šteta u Mostaru

M. Sm.

25.2.2019

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas je novinarima u Mostaru kazao da je na jutrošnjem Kolegiju dao nalog predstavnicima Službe za civilnu zaštitu da moraju održati pres-konferenciju i informirati građane o tome šta je učinjeno tokom prethodna dva dana, kada je Mostar bio pogođen nezapamćenom orkanskom burom.

- Nisu se u potpunosti bili stekli uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, možda je to bilo moguće u pojedinim dijelovima grada. Ne bih želio ništa pravdati, ali nisam obišao cijeli grad. Nemojte očekivati da ja sve znam - rekao je Bešlić.

Na naš upit o tome je li sav teret morao pasti samo na vatrogasce, Bešlić je kazao da su i oni dio te službe, ali i da je informiran o tome kako su tokom vikenda na terenu bile komunalne službe te da je jutros bilo jako puno poziva građana.

- Donijeli smo odluku da se u subotu održi velika akcija čišćenja, jer je jako puno oborenih stabala, porušenih znakova, prevrnutih kontejnera i akcija zahtijeva širu društvenu aktivnost. Stoga pozivam sugrađane da se priključe - kazao je Bešlić. 

Na pitanje zbog čega se niko nije javljao na telefone Službe rekao je da to uputimo njih.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je naglasio da su štete nastale usljed posljedica bure ogromne, i na javnim i privatnim objektima, ali da je teško reći o kojem se iznosu radi.

- Znate kako se proglašavaju elementarne nepogode, ali, ako su mogli reagirati u Jablanici i Konjicu na mali snijeg, ja se nadam da će svi u lancu odgovornosti, od lokalne zajednice do Vlade Federacije, reagirati i u ovom slučaju i da će se pomoći i građanima da saniraju štete. U tom pravcu, mogu izraziti spremnost Vlade da smo na raspolaganju - kazao je Herceg.

Ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda podsjetio je na to da su policajci prethodna dva dana imali pune ruke posla te da je bilo problema u saobraćaju zbog polomljenih semafora, ali i prevrtanja šlepera te obrušavanja stabala na automobile.

Neslužbeno smo saznali da je u naletu olujnog vjetra tokom vikenda u HNK oštećeno više od 80 automobila, od čega najviše u Mostaru, skoro 60.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.