NEPOGODE

Pres-konferencija Civilne zaštite u Mostaru na ivici skandala

Tako je mostarska javnost dobila odgovor na pitanje zbog čega se niko građanima i medijima nije javljao na telefonske brojeve CZ

M. Sm.

25.2.2019

Aničić: Ne mogu raditi dan-noć. M. Sm.

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas su se, i to po naređenju gradonačelnika Ljube Bešlića, nakon što je bura protutnjala Mostarom i ostavila ogromne posljedice, javnosti obratili Predrag Šupljeglav, načelnik Gradskog odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo, Slavica Aničić, šefica Odsjeka za civilnu službu, i Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Pres-konferencija na kojoj su govorili skoro je bila na ivici skandala. 

Tako je mostarska javnost dobila odgovor na pitanje zbog čega se niko građanima i medijima nije javljao na telefonske brojeve Civilne zaštite, pogotovo u subotu, kada je orkanska bura s udarima većim od 130 kilometara na sat rušila sve pred sobom jer, kako je to rekao Šupljeglav, operativni centar je organiziran tako da radi osam sati dnevno, budući da ima dva uposlenika?! 

Slično je navela Aničić, kazavši da vatrogastvo radi dan-noć, a u Civilnoj, koja broji dva čovjeka, ne može raditi dan-noć. Zato, kaže, ima Kantonalni operativni centar. 

Na novinarsku opasku da su iz Kantonalnog centra kazali kako oni nisu dobivali informacije od općinskih štabova CZ te na upit jesu li svjesni da su bili odgovorni javnosti kazati stanje na terenu, Aničić je kazala: 

- Vatrogasci su služba civilne zaštite i mi smo telefonski kontaktirali. 

Nakon toga je Šupljeglav dobacio novinarima: 

- Nemojte ovdje praviti da je odgovorna Civilna zaštita, koja nije imala nijedan input s terena. 

On se, inače, pozivao na odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Kazao je da su JP "Komunalno" i druge službe djelovale na terenu te da ni od jedne službe nisu dobili informaciju da ne mogu odgovoriti stanju na terenu. 

- Tako da se nisu stekli uvjeti za proglašenje prirodne nesreće - kazao je Šupljegav, a u saopćenju koje su novinarima podijelili stoji: 

- Područje grada Mostara, cijele Hercegovine, pa i šire regije zahvatilo je stanje prirodne nesreće izazvano olujnim vjetrom. 

Zanimljivo je da se Šupljeglav, kao što je to navedeno i u saopćenju, pozivao na meteoalarm. 

- Znači, građani su bili upoznati s eventualnim posljedicama - napisano je u njihovom saopćenju. 

Znakovito je bilo i da je Jurić podsjetio na to da su vatrogasci imali 47 intervencija, ali, kako je naglasio, neuporedivo je više bilo poziva. Potcrtao je da su morali zvati ljude s godišnjih odmora! 

- Dakle, govorim o pozivima gdje smo mogli intervenirati, kao što su uklanjanje limova s krovova, uklanjanje stabala i slično, a imali smo i 22 požarne intervencije, gdje su između ostalog gorjeli kuće i stanovi - rekao je Jurić, kojem su novinari, kao i svim vatrogascima, javno zahvalili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.