MOSTAR

Centar za socijalni rad o slučaju koji je potresao BiH: Kategorički odbacujemo optužbe, apeliramo da majka sve prijavi Ministarstvu

Naša je obaveza postupiti i po anonimnoj prijavi, ali ponavljam, kako je nismo dobili, pitala sam „Mostarske mame“ da mi kažu o kome se radi, pa su mi iz gradskih kuloara to rekli

S pres-konferencije. M. Smajkić

M.SMAJKIĆ

5.3.2019

O slučaju koji je potresao mostarsku, ali i bh. javnost, nakon apela jedne majke koja je putem društvene mreže Facebook i grupe „Mostarske mame“ iznijela mučne informacije o tome da su njena djeca žrtve očevog zlostavljanja, između ostalog i seksualnog, danas su se oglasili iz Centra za socijalni rad Mostar.

Podsjetimo, ovaj slučaj doveo je do jedne od najmasovnijih protestnih šetnji u Mostaru, koja je i okončana pred Centrom za socijalni rad, budući da je majka iznijela teške optužbe na račun uposlenih u ovoj insitituciji.

- Kategorički odbacujemo tvrdnje i navode koji se pojavljuju na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana, a koje govore o neprofesionalnosti, pristrasnosti i nepoduzimanju potrebnih radnji od Centra u zaštiti interesa djece i građana. Ovim putem apeliramo na sve institucije, roditelje, građane i medije da odgovorno i pažljivo pristupaju bilo kakvim javnim istupima koji bi mogli naštetiti interesu djece i vršenju utjecaja na rad institucija u donošenju odluka - kazala je Zdravka Marić, direktorica Centra.

Ponovila je da iz Centra ne mogu iznositi podatke o postupcima koji se vode ili su se vodili, u skladu sa zakonom i etikom socijalnog rada te da je javnost isključena u svim postupcima u kojima se pojavljuju malodobna djeca. Navela je da su u ovom, kao i u svim drugim predmetima postupili profesionalno, objektivno, nepristrasno i u okviru zakonom datih ovlasti te da postupke vodi tim sastavljen od socijalnih radnika, pravnika, psihologa, pedagoga, a da se po potrebi uključuju i drugi stručnjaci.

Naglasila je da Centar, trenutno, nije uključen ni u kakav postupak vezano za ovaj predmet.

- Mi smo, vezano za ovaj slučaj, u Centru proveli dva postupka. Jedan koji se tiče posredovanja prije razvoda braka i do donošenja pravomoćne presude radili smo na utvrđivanju osobnih odnosa i neposrednih kontakata djece s roditeljem s kojim ne žive. Za to vrijeme nije bilo nikakvih indicija za bludne radnje koje se spominju. O tome smo saznali kada smo dobili sudsko rješenje, a u postupak donošenja rješenja Centar nije bio uključen - istakla je Marić.

Janja Milinković, inspektorica u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite, kazala je da ju je zabrinulo to što njima niko nije podnio nikakav zahtjev niti žalbu na rad Centra, kada je riječ o ovom slučaju. 

- Na temelju anonimnog pisma došla sam u Centar, gdje sam dobila nekoliko predmeta, ali uvidom u njih nisam mogla zaključiti o kome se radi. Naša je obaveza postupiti i po anonimnoj prijavi, ali ponavljam, kako je nismo dobili, pitala sam „Mostarske mame“ da mi kažu o kome se radi, pa su mi iz gradskih kuloara to rekli – ispričala je Milinković. 

Ona je istaknula da će, s obzirom na to da u ovom slučaju nadležnost ima Federalno ministarstvo, obavijestiti svoje kolege da izvrše inspekcijski nadzor ili da to zajednički učine.  

 - S obzirom na to da je ovo i dalje anoniman predmet, apeliram na majku koja je napisala anonimno pismo da se obrati kantonalnom inspektoru kako bi ovaj slučaj postao i službeni - navela je Milinković. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.