MOSTAR

Iz Vlade HNK najavili da će „utopliti“ zgradu Kantonalnog suda

Postoji opasnost da se temelji zgrade uruše, upozorila Rajković

Zgrada Suda u Mostaru: Izgrađena 1892. godine. M. Smajkić

Piše: M. SMAJKIĆ

9.3.2019

Iz Kantonalnog suda Mostar već cijelu deceniju apeliraju na nadležne da riješe gorući problem s kojim se suočavaju, a to je prodor vode u podrumski dio te zgrade, jedne od najljepših u Mostaru, koja je izgrađena u doba austrougarske vlasti 1892. godine.

 Velik problem

Pogotovo posljednjih godina dramatične apele upućuje Jasmina Rajković, predsjednica Suda, koja je taj problem iznijela i u svom izvještaju o radu za proteklu godinu.

- U podrumskom dijelu zgrade je smještena cjelokupna arhivska građa Suda. Zbog prodora vode u prostorije arhiva pojedini zidovi su puni vlage koja se nosivim zidovima penje čak do prizemlja zgrade Suda, ugrožavajući i stubove atrija koji su već počeli da se krune i pucaju - navela je Rajković.

Zbog navedenog stanja, pojasnila je ona, postoji ne samo realna opasnost od uništenja dijela arhivske građe Suda nego i opasnost da se i temelji zgrade, koji su građeni od kamena miljevine, na pojedinim mjestima uruše.

- To bi, naravno, uzrokovalo statičku nestabilnost cijelog objekta s katastrofalnim posljedicama, uključujući i ljudske žrtve! Također, nije riješen ni problem zamjene dotrajalih prozora na gotovo cijeloj zgradi Suda. Na drugom spratu su prozori dotrajali do te mjere da iz okvira ispadaju prozorska stakla, pa i na dio trotoara ispred zgrade Suda - upozorila je Rajković.

 Poboljšati uvjete

Iz Vlade HNK jučer su naveli da čine maksimalne napore kako bi poboljšali uvjete rada pravosudnih institucija u HNK.

- Namjeravamo da u okviru projekta energetske efikasnosti obnovimo zgradu Kantonalnog suda - kratko su nam kazali iz Vlade HNK.

 Postavka sudskog muzeja 

Kantonalni sud u Mostaru, kao objekt od izuzetne historijske i graditeljske važnosti, ima jedinstvenu postavku sudskog muzeja. U toj postavci su oprema i dokumentacijski materijali koji su se koristili na ovom sudu i drugim bh. sudovima od turskog doba do danas. Tu su pisaće mašine i pribor, plakati, publikacije, bilteni, kao i primjerci starih zakonika i specifičnih sudskih odluka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.