PROBLEMI

„Mostar-parking“ nelegalno uzimao pare vozačima?

Odluka naišla na odobravanje u Medžlisu Islamske zajednice Mostar

Parking preduzeća „Mostar-parking“ u neposrednoj blizini zgrade Federalnih institucija u Mostaru

K. M. - M. Sm.

13.3.2019

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u ponedjeljak su zabranili naplaćivanje parkinga preduzeću „Mostar-parking“ na prostoru u neposrednoj blizini zgrade federalnih institucija u Mostaru. 

 Postavljen aparat

- Inspektori Odsjeka za inspekcijski nadzor Kantonalnog poreznog ureda Mostar izvršili su inspekcijski nadzor kod poreznog obveznika JP „Mostar-parking“ d.o.o. i u okviru svoje nadležnosti propisane Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH poduzeli mjere i radnje u skladu sa činjenicama utvrđenim u toku inspekcijskog nadzora - odgovorili su nam jučer na naš pisani upit iz Porezne uprave FBiH.

Konkretnije informacije o tome zbog čega je naplatna kućica „Mostar-parkinga“ na tom dijelu „zapečaćena“ nisu nam željeli dati, a kako smo neslužbeno saznali, to preduzeće nije imalo uredno postavljen aparat za plaćanje, kao što je to učinjeno u donjem dijelu parkinga kod Kazališta.

Iako smo pokušali dobiti komentar u vezi s ovom situacijom od Darka Knezovića, v. d. direktora „Mostar-parkinga“, i pitati ga jesu li nelegalno naplaćivali parking, u tome nismo uspjeli. On je, istina, odgovorio na naš telefonski poziv kazavši da je u Hrvatskoj te da ga ponovo pozovemo popodne, no više se nije javljao.

Vijest o tome da je Porezna uprava zapečatila parking prostor u centralnoj zoni Mostara naišla je na odobrenje u Medžlisu Islamske zajedncice (MIZ) Mostar. Jer, u MIZ od 2001. godine čekaju odobrenje gradskih nadležnih službi da na tom mjestu, prostoru nekadašnjeg Lakišića harema, izgrade zgradu Islamskog kulturnog centra.


Naplatna kućica „Mostar-parkinga“ „zapečaćena

Zabranjena gradnja

- Poznato je da je u centralnoj zoni grada, odlukama Gradskog vijeća, a do donošenja Regulacionog plana strogo zabranjena bilo kakva gradnja. Ipak, svjedoci smo da se to ne poštuje i, stoga, ovaj mali čin vezano za parking je, možda, neki predznak da je zaživio zakon u tom dijelu Mostara - prokomentirao je Džafer Alić, predsjednik MIZ-a Mostar.

 Nemaju pristup Registru 

Preduzeće nema pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija, uprkos, kako su tvrdili iz „Mostar-parkinga“, dobivenoj sudskoj presudi protiv nadležnih instanci.

Posljednjih mjeseci vrše naplatu parkinga kod Doma zdravlja Mostar, Gradske vijećnice i iza HNK Mostar, odnosno, zgrade Vlade FBiH u Mostaru.

Politički problem

O početka rada preduzeća „Mostar-parking“ 2013. godine, parkiranje u gradu na Neretvi, umjesto komunalnog, postalo je politički problem.

Podsjetimo, Skupštinu tog preduzeća nikada nije potvrdilo Gradsko vijeće Mostara, a zbog višegodišnjeg nepostojanja zakonodavne vlasti pitanje odluke o naplati parkinga je potpuna nepoznanica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.