MOSTAR

Vlasti u HNK izbacili sa spiska zgradu Suda koju su obećali „utopliti“

Na popisu su domovi zdravlja u Čitluku i u Čapljini, škole u Mostaru i Prozor/Rami te Narodni univerzitet Konjic

Sa sastanka Herceg i Rajković: Obznanjena namjera Vlade

M. SMAJKIĆ

17.3.2019

Na popisu objekata energetske obnove u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u ovoj godini su dva doma zdravlja, dvije srednje škole te jedna ustanova kulture. 

Brojni apeli

Kako nam je potvrđeno iz Vlade HNK, koja je na posljednjoj sjednici donijela odluku o izboru novih javnih objekata koji će biti obnovljeni tokom ove godine, kako su to saopćili, u okviru „Projekta energetske efikasnosti u BiH“, a koji se realizira u saradnji sa Svjetskom bankom, su Srednja prometna škola Mostar, odnosno, Mašinsko-saobraćajna srednja škola Mostar (dvije škole pod jednim krovom), Dom zdravlja Čapljina, Srednja škola Prozor/Rama, Dom zdravlja Čitluk i Narodni univerzitet u Konjicu.

Tako je zanimljivo, štaviše skandalozno, da se na popisu nije našla zgrada Kantonalnog suda Mostar, čiji čelnici skoro deceniju apeliraju na nadležne da obnove ovaj objekt u okviru projekta energetske efikasnosti budući da se radi o dramatičnoj situaciji.

Kako smo pisali, Jasmina Rajković, predsjednica Suda, nedavno je istakla da u podrumske prostorije u kojima je smještena cjelokupna arhivska građa prodire voda te da vlaga ugrožava i stubove atrija u prizemlju zgrade. Također, prozori na zgradi izgrađenoj 1892. godine su u takvom stanju da iz okvira ispadaju stakla!

Podsjetimo, na sastanku s Rajković održanom 13. februara premijer HNK Nevenko Herceg je iznio, objavljeno je, namjeru Vlade da baš u okviru projekta energetske efikasnosti obnove i zgradu Suda.

Sudeći prema posljednjoj odluci Vlade, nadležni su ocijenili da zgrada Suda nije među prioritetima, a kako smo neslužbeno saznali, upravo je najviše nesuglasica i visokih tonova donijela ta tačka dnevnog reda, jer su se pojedini ministri, zavisno od područja na kojem žive, zdušno zalagali za objekte u sredinama iz kojih dolaze.

 Školska zgrada

U jednom trenutku je uočeno da na spisku nema nijednog objekta iz Mostara te je brže-bolje predložena školska zgrada.

 Lista nije konačna

Iz Vlade HNK su na našu konstataciju da su najavili „utopljavanje“ zgrade Suda kazali „kako ovo nije konačna lista“.

- Vlada HNK je sebi u zadatak dala da, kada je riječ o energetskoj obnovi, obuhvati sve javne objekte. Ovih pet objekata se odnosi na jedan projekt i ne treba zaboraviti da u vezi s tim imamo saradnju i sa UNDP-ijem, a vjerovatno će neki objekti biti obnovljeni i sredstvima iz budžeta - odgovorili su nam iz Vlade HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.