MOSTAR

Šerif Špago predsjedavajući Skupštine HNK, Nevenko Herceg mandatar

Edin Mušić nakon sastanka kazao novinarima da je danas napravljen značajan iskorak

Nakon sastanka: Potpisat će programsku deklaraciju. M. Sm.

M. Sm.

19.3.2019

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona bit će Šerif Špago, koji je i u prethodnom mandatu obnašao tu dužnost, dok će mandatar za sastav Vlade HNK biti još aktuelni premijer Nevenko Herceg. 

Dogovoreno je to nakon današnjeg sastanka delegacija kantonalnih odbora HDZ-a BiH i SDA u HNK, koji je održan u sjedištu KO SDA HNK u Mostaru. 

Kako je novinarima nakon sastanka kazao Edin Mušić, predsjednik KO SDA HNK, danas je napravljen značajan iskorak i vrlo skoro će, za 15-ak dana, nakon sjednica stranačkih organa biti dato ovlaštenje za sazivanje Skupštine HNK radi predloženih imenovanja. 

- U nastavku ovog procesa radit ćemo na izradi zajedničkih programskih odrednica koje će biti sastavni dio našeg budućeg rada sa željom da ovaj kanton bude jedan od najrazvijenih u BiH - kazao je Mušić. 

Ljubo Bešlić, predsjednik KO HDZ-a BiH, kazao je da ove dvije stranke, koje će učestvovati u vlasti, imaju sasvim legitimno pravo da u potpunosti izaberu rukovodstvo Skupštine HNK. 

- U vezi s dopredsjedavajućim iz reda srpskog naroda, postoje stajališta, ali pošto je SDP izrazio želju da ne želi učestvovati u vlasti, onda nije primjereno da SDP ima dopredsjedavajućeg Skupštine - kazao je Bešlić. 

Također, rekao je da će na sljedećoj sjednici Kantonalne skupštine biti izabrana sva skupštinska tijela te da će u narednim danima biti intenziviran rad na programskoj deklaraciji koja će im dati ozbiljnost raspodjele resora, o čemu, pak, danas, rekao je, nije razgovarano. 

- Imenovanje Vlade uslijedit će brzo, ali nemojte očekivati da to bude u narednih mjesec - naveo je Bešlić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.