TUŽNO Mnogi stanari Šantićeve umrli sanjajući povratak u svoje domove

Dvadeset i pet godina od rata Mostar je još najrazrušeniji grad u BiH

Samo u užoj gradskoj jezgri ima više od 20 objekata na kojima se tek obnavljaju ploče s natpisom „Opasnost od rušenja“

M. Sm.
24.03.2019 15:39

Skoro nevjerovatno zvuči činjenica da Mostar četvrt stoljeća nakon rata i dalje slovi kao najrazrušeniji grad u BiH.  

Samo u užoj gradskoj jezgri ima više od 20 objekata na kojima se tek obnavljaju ploče s natpisom „Opasnost od rušenja“ ili se, s vremena na vrijeme, mijenja zaštitna ograda.  

Tragovi ratnih razaranja vidljivi su u brojnim mostarskim ulicama.

Mnogi stanari Šantićeve umrli su sanjajući povratak u svoje domove, a ima i onih koji su danas izbjeglice u vlastitom gradu, jer novca za obnovu svojih domova, a što su im vlasti obećale, nemaju.

Slično je stanje i na Bulevaru, a generalna nebriga i nerazumijevanje za obnovu ratom porušenih objekata, ali i vlasničkih odnosa, najbolnije se ogleda u ulici Maršala Tita.

Cijela ta ulica od Lučkog mosta pa sve do Autobuske stanice prepuna je sablasnih zdanja nekad arhitektonskih ljepotica. Ratni predznak vidljiv je i u drugim dijelovima Mostara.

Tako su porušeni objekti u Titovoj ulici, ruševine koje ugrožavaju ljudske živote, bili tema i na nedavno održanoj javnoj raspravi u vezi s budžetom Grada Mostara, kada su građani tražili njihovu obnovu.

Također, nedavno je u organizaciji Unije za održivi povratak i integracije BiH otpočela kampanja s ciljem rješavanja stambenih pitanja raseljenih osoba i povratnika s područja Mostara.

Tagovi

Mostar Ruševine

Komentari

NA VRH