PROBLEMI

Mostar mamac za turiste, ali i za prosjake i džeparoše

Imat ćemo mnogo više policajaca u civilu, kaže Marić <195> Kritične tačke su Franjevačka ulica, cijela stara gradska jezgra i Fejićeva ulica

Mostar jučer: Prosjačenje predstavlja veliki problem (Foto: Ž. Miličević)

M. SMAJKIĆ

27.3.2019

Početak turističke sezone u gradu na Neretvi, kao po tradiciji, označava i organizirani dolazak prosjaka i džeparoša u grad na Neretvu. 

Rad djece

Višegodišnji je to problem u Mostaru, koji poprima sve veće razmjere, a kojeg nadležni ne uspijevaju riješiti.

Iako se svake godine uoči sezone sačini operativni plan radi preduzimanja mjera suzbijanja problema prosjačenja, rada djece na ulici i drugim saobraćajnim mjestima, u konačnici, ozbiljniji rezultati izostaju.

Ipak, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučili su se ove godine ozbiljnije pozabaviti ovim problemom te su već, iako sezona zvanično nije počela, započeli provođenje plana.


Poseban problem je prosjačenje djece

- Kritične tačke su nam Franjevačka ulica, cijela stara gradska jezgra i Fejićeva ulica. Pogotovo problem prosjačenja, ali i džeparenja, izražen je od petog do desetog mjeseca i, u biti, prati turističku sezonu. Ovog puta smo uključili veliki broj policajaca u civilu, a sa policijskim službenicima djeluju i uposlenici Centra za socijalni rad - kazao nam je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Ugostitelji, trgovci i turistički radnici, dodao je Marić, već su počeli negodovati zbog agresivnih prosjaka i džeparoša.

Kako nam je ispričala jedna trgovkinja (podaci poznati redakciji), na ulazu u Stari grad u Mostar svake godine dođe grupa džeparošica, koja je policiji dobro znana. Uhodana ženska ekipa brojne je turiste, kazala nam je, ostavila bez novca, dokumenata, mobitela...

Ciljano dolaze

- Ne operiraju baš svakog dana, uglavnom se ciljano pojave na ulazu u Stari grad kad dolazi veliki broj grupa. Čim ih ugledamo, znamo da će tog dana uslijediti brojni organizirani dolasci, odnosno grupe stranih turista - kazala nam je ona.

Zamaskiraju se šeširima, naočalama... 

- Zamaskiraju se velikim šeširima, naočalama, u neku ruku glume turistkinje i vrlo vješto se uvuku u grupu. Policija se uredno pozove, ali do njihovog dolaska, one se već izvuku ili oslobode plijena – kaže trgovkinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.