MOSTAR

Čović: Ova država pokazuje 20 godina da pokušava biti moderno uređena, ali to još nije pokazala

Izjavio je kako će ga pamtiti kao jednog dobrog čovjeka s kojim je radio, nažalost, kako kaže, jedno kratko vrijeme

Dragan Čović s predstavnicima vlasti na grobu Joze Leutara. HNS

Avaz.ba

28.3.2019

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je na groblju Masline u Mostaru obilježena 20. godišnjica smrti Joze Leutara, zamjenika ministra Federalnog MUP-a.

Vijence su, uz članove porodice Leutar, položili i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio predsjednik HNS-a Dragan Čović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko–neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona. 

- Ova država pokazuje 20 godina da pokušava biti moderno uređena država, da pokušava biti pravno uređena, ali to još nije pokazala kroz ovakve i kroz slične primjere - kazao je danas medijima Dragan Čović komentirajući pitanje je li pravda dostižna.

Izjavio je kako će ga pamtiti kao jednog dobrog čovjeka s kojim je radio, nažalost, kako kaže, jedno kratko vrijeme.

- Ima puno stvari o kojima svi mi svjedočimo kada je u pitanju Leutar i to i na ovakav način dokazujemo, svake godine se okupljajući i prisjećajući se svega onoga što smo radili, pa i one žrtve koju je on dao dok mi danas i dalje tragamo za svojom jednakopravnošću u BiH. Koliko god da je teško i koliko god to izgleda nemoguće daleko, bez te jednakopravnosti ova država neće funkcionirati kao normalna država. Pretpostavljam da je većini naroda stalo da budemo moderna evropska država u kojoj ćemo svi biti jednaki prema zakonu, koja će po pravu funkcionirati, u kojoj se neće dizati lažne optužnice, voditi procesi - rekao je Čović.

Nakon polaganja vijenaca, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru služena je sveta misa zadušnica. 

Na današnji dan 1999. godine Jozo Leutar podlegao je u bolnici od teških ozljeda koje je zadobio 16. marta 1999. godine od posljedica eksplozivne naprave postavljene u njegov službeni automobil. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.