MOSTAR Nekretnine u vlasništvu Grada na meti "provalnika"

Ne zna se ko je uzurpirao stanove u Šantićevoj ulici

Zapisnički je konstatirano da se jedan stan ne može otvoriti, a drugi je useljen, izjavila Soldo. Vrlo loša poruka raseljenim Mostarcima, kaže Zukić

M. SMAJKIĆ
02.04.2019 16:23

Šantićeva ulica u Mostaru: Brojni građani čekaju obnovu stanova

Dok stotine Mostaraca više od dvije decenije čekaju na obnovu svojih domova u zgradama koje su uništene tokom ratnih razaranja, a brojne porodice šehida i poginulih boraca na rješenje stambenog pitanja, posljednjih dana na sceni je neviđena uzurpacija stanova u vlasništvu Grada u Šantićevoj ulici. 

 Nisu zapečaćeni

Kako nam je potvrđeno, dvije osobe su nasilno ušle u dva stana, koji su još od obnove stambenih jedinica okončane u ljeto 2009. godine, a u koju je sa svih nivoa vlasti uloženo 12 miliona KM, ostali u „roh-bau“ izvedbi.

Iako su gradske vlasti upoznate s ovim slučajem pred kraj prošle sedmice, stanovi, rečeno nam je, nisu zapečaćeni?!

Marija Soldo, v. d. šefa Gradske službe za nekretnine, kazala nam je da su odmah po tom saznanju utvrdili činjenično stanje, odnosno, izvršen je pregled stanova koji se nalaze u vlasništvu Grada kako bi se uvjerili u navode prijave koja im je upućena.

 - Zapisnički je konstatirano da se jedan stan ne može otvoriti, vjerovatno su vrata promijenjena, a drugi je useljen! Nismo tražili intervenciju Službe za inspekciju, jer najprije ćemo o tome obavijestiti gradonačelnika, koji je službeno odsutan - kazala nam je Soldo.

U vezi s ovim svojevrsnim skandalom špekulira se da su uzurpatori, vjerovatno, dobili određene „signale“ i to od pojedinih političkih aktera. S druge strane, odluke o dodjeli imovine u vlasništvu Grada nije moguće provesti bez Gradskog vijeća Mostara!

Također, saznajemo da su u vezi s ovim slučajem određene radnje poduzete i u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, iz koje godinama zajedno s Udruženjem raseljenih Mostaraca „Moj dom“ vode aktivnosti na iznalaženju sredstava za obnovu stambenih jedinica u Mostaru, kazala je kako je neophodno pod hitno spriječiti tu zloupotrebu i iseliti uzurpatore!

 Plaćaju kirije

- Dok su brojne porodice podstanari godinama u svom gradu i plaćaju kirije, od zgrade „Razvitka“ pa nadalje, onda im je to zeleno svjetlo da i oni mogu nasilno ući u 36 gradskih stanova. To je vrlo loša poruka raseljenim osobama koje su tolike godine bez krova nad glavom i simptomatično je da Gradska uprava odmah nije poduzela adekvatne mjere - kazala nam je Zukić.

400 miliona maraka

Zukić je podsjetila da je Unija početkom februara u Mostaru pokrenula kampanju s ciljem rješavanja stambenih pitanja raseljenih Mostaraca.

- U BiH trenutno na raspolaganju ima više od 400 miliona za stambenu rekonstrukciju i Mostar ne smije biti izostavljen - poručila je Zukić.

Komentari

NA VRH