MOSTAR

Iz Tužilaštva HNK traže odgovore o uzurpaciji stanova

Svi stanovi će biti zapečaćeni, a Gradsko vijeće će, kada ga Mostar dobije, odlučiti o namjeni tih stanova, poručila Komadina

Šantićeva ulica u Mostaru jučer: Prošle sedmice dvije osobe nasilno ušle u stanove (Foto: Ž. Miličević)

Piše: M. SMAJKIĆ

4.4.2019

Priča o uzurpaciji stanova u Šantićevoj ulici koji su u vlasništvu Grada Mostara podigla je veliku prašinu u javnosti, a u cijeli slučaj se, kako nam je to potvrđeno, uključilo i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 Upućeni nalozi

Iz ove institucije jučer su prema uredu gradonačelnika, Pravobranilaštvu Grada Mostara te Ministarstvu prostornog uređenja HNK uputili naloge kojima je zatraženo da se obavi inspekcijski nadzor, da se Grad izjasni je li za te stanove dao dozvole i ako jeste da odgovori kome i na osnovu čega.

Također, naloženo im je da zaštite svoju imovinu od nezakonitih uzurpacija te da ih o svim poduzetim radnjama i mjerama obavijeste.

Podsjetimo, koncem prošle sedmice je Gradskoj upravi Mostar prijavljeno da su dvije osobe nasilno ušle u dva stana koja su još od obnove stambenih jedinica okončane u ljeto 2009. godine ostala u „roh-bau“ izvedbi.

Nakon prijave, nadležne gradske službe su izvršili nadzor te je konstatirano, kako smo pisali, da se jedan stan ne može otvoriti, dok je drugi useljen!

S druge strane, Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, jučer je za naš list ustvrdila da su o svemu obavijestili policiju, ali i da će Grad učiniti sve da zaštiti svoju imovinu.

 Neophodne radnje

- Nadležne službe će izvršiti sve neophodne radnje i svi stanovi će biti zapečaćeni. Također, u toku je postupak njihove uknjižbe u gruntovnicu. U konačnici, Gradsko vijeće će, kada ga Mostar dobije, odlučiti o namjeni tih stanova - kazala nam je Komadina.

 Zašto ih ne izbace  

Zbog činjenice da su dva stana nasilno uzeta negoduju brojni raseljeni Mostarci koji više od dvije decenije čekaju svoj krov nad glavom. U javnosti se ne prestaju pitati zbog čega se uzurpatori tuđe odnosno gradske imovine ne izbace te su mnogi mišljenja, kako se priča, da je nasilnicima dat znak s visokog mjesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.