MOSTAR

Mevlud na vrelu Bune u Blagaju bit će održan 4. maja

S pres-konferencije: Brojni sadržaji manifestacije. Ž. Miličević

M. Sm.

8.4.2019

Koncertom duhovne muzike koji će biti održan u srijedu, 10. aprila, u Domu kulture „Herceg Stjepan Kosača“ bit će otvorena ovogodišnja, 44. po redu, manifestacija „Dani mevluda i zikra“ .

Riječ je o glavnoj, vjersko-kulturnoj manifestaciji Mostarskog muftijstva, u čijoj realizaciji učestvuju Medžlis IZ Mostar, Karađoz-begova medresa u Mostaru, BZK „Preporod“ Mostar i Tarikatski centar BiH.

Centralna svečanost ove manifestacije koja, tradicionalno, okuplja između 20.000 i 40.000 vjernika iz svih krajeva BiH, ali i šire i koja se održava svake druge subote u maju u Derviškoj tekiji na vrelu Bune ove godine je, zbog ramazana, zakazana za 4. maj, kako je to potvrđeno na današnjoj pres-konferenciji u Muftijstvu.

- Manifestacija „Dani mevluda i zikra“ duboko je ukorijenjena u duhovnom i kulturnom životu muslimana ovog podneblja, utemeljena je na dugoj, višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika u Tekiji na vrelu Bune, jednom od najvažnijih i najmasovnijih dovišta bh. muslimana - naglasio je Salem ef. Dedović, mostarski muftija.

On je, također, naveo da cjelokupna manifestacija u sebi sadrži raznolike sadržaje, što je, kazao je, čini prihvatljivom za svakoga.

- Mjesto je susreta, razmjene i izgradnje mostova među različitim kulturama, vjerskim svjetonazorima i tradicijama i na taj njen koncept smo posebno ponosni - dodao je ef. Dedović.

U okviru ove manifestacije, koja će trajati do 9. maja, pripređeni su brojni sadržaji, koji će, osim u Mostaru i Blagaju, biti održani u Stocu, Prozoru i Gacku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.