MOSTAR

Kazalište posjeduje ispravnu i važeću dozvolu za gradnju

Zahtjev da se naš objekt izbaci s popisa infrastrukturnih objekata je isključivo političke prirode, naveli iz Kazališta

HNK Mostar: Poručili da će završiti objekt (Foto: Ž. Miličević)

M. SMAJKIĆ

18.4.2019

Nakon što su čelnici gradskih odbora SDA, SBB, DF i SBiH uputili pismo gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću nakon objavljenog izvještaja Tima Mostar 2024, a u vezi s daljnjom podrškom projekta o kandidaturi Mostara za evropsku prijestonicu kulture (EPK), o čemu smo pisali, saopćenjem za javnost oglasili su se iz Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar. 

 Podrška projektu

Podsjetimo, čelnici stranačkih gradskih odbora su u pismu ponovo iskazali podršku projektu Mostara za EPK 2024, međutim, ustvrdili su da se u aplikaciji ne mogu naći projekti koji su predmet političkih sporenja, kao što je objekt HNK Mostar i to zbog odluka Gradskog vijeća iz 1999. i 2002. godine o zabrani gradnje.

- Očito je kako se nastavak izgradnje objekta HNK nastoji osporiti spomenutim odlukama iz 1999. i 2002. godine te navodnim nepostojanjem regulacijskog plana središnje gradske zone - naveli su iz HNK Mostar.

Naveli su i da su odluke iz 1999. i 2002. godine prestale važiti nakon što je Gradsko vijeće Mostara donijelo novu odluku 2010.

Iz ovog pozorišta su, također, podsjetili da je na području centralne gradske zone od 1996. godine do danas izgrađen cijeli niz objekata te da su urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole dobili i zgrade Vlade FBiH, „Integra“, „Minipex“, „Hercegovina Auto“, „Raiffeisen banka“...

 Bez temelja

- Očito je da HNK posjeduje ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, stoga možemo zaključiti kako zahtjev određenih stranaka da se objekt HNK izbaci s popisa infrastrukturnih objekata bitnih za EPK 2024 aplikaciju nema nikakvo pravno utemeljenje, nego je isključivo političke prirode ili kako su i sami naveli predmet političkih sporenja - rekli su iz HNK Mostar.

 Pokazat će vrijeme 

- Je li uzrok političkih sporenja u nazivu Kazališta, odnosno u činjenici da je riječ o Hrvatskom narodnom kazalištu, ili pak nekim strankama ne odgovara da Mostar dobije titulu EPK 2024, pokazat će vrijeme koje je pred nama. Ono što je izvjesno je da će HNK nastaviti izgradnju i završiti objekt, jer za to ne postoje bilo kakve pravne prepreke - navedeno je iz HNK Mostar.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.