MOSTAR

Podrška rješavanju problema napuštenih pasa

Piše: M.Sm.

17.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predstavništvo Fondacije "Dogs Trust" u BiH u poslijepodnevnim je satima na Šetalištu, povodom otvaranja svoja dva najveća programa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, održalo svoj prvi javni događaj, kojem su prisustvovali brojni vlasnici pasa i ljubitelji ovih životinja.

Radi se o dva najveća programa ove fondacije, a to su masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa, koji će se, kao podrška zakonskom, sistemskom, humanom i trajnom rješavanju problema napuštenih pasa, provoditi na području ovog kantona, te program edukacije školske djece.

- Ovo su jako značajni programi u smislu stabiliziranja, odnosno smanjenja napuštenih pasa na način da se suzbije njihova daljnja reprodukcija, a što se tiče programa edukacije školske djece, to je višestruko koristan program koji djecu, kao najranjiviju kategoriju društva uči da budu što sigurniji u kontaktu sa psima, ali i kada odrastu, znat će više o potrebama pasa i odgovornom vlasništvu – kazala je Sanja Bianculli iz Fondacije.

Također, ona je naglasila da će svaki pas dobiti vakcinu protiv bjesnila, mikročip, tretman protiv crijevnih parazita, a psi na ulici još i ušnu markicu i tetovažu radi boljeg nadzora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.