PROJEKTI

Iz Općine Posušje najavili još veću brigu o stećcima

Do sada urađena dva projekta na istraživanju i zaštiti ovog dobra

Stećci na Ričini: Veliki kulturni i promotivno-turistički potencijal

M. SMAJKIĆ

27.4.2019

Na posljednjoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donesene su odluke o proglašenju novih lokaliteta nacionalnim spomenicima. Tako se na ovoj prestižnoj listi kulturnog blaga našlo i arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine u mjestu Čitluk na području općine Posušje.

Završna faza

Radi se o nekropoli iz kasnog srednjovjekovnoj perioda od šest stećaka koji svojim monumentalnim dimenzijama spadaju među najveće na prostoru BiH.

Ovu odluku pozdravili su u Općini Posušje, gdje su, svjesni značaja ovog lokaliteta, u posljednje dvije godine realizirali dva projekta koji su se odnosili na istraživanje ovog kulturnog i povijesnog naslijeđa.

Radi se o projektu „Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina, Posušje“, a u završnoj fazi je izrada elaborata o zaštiti i korištenju graditeljske baštine na Ričini.

- Sve ove aktivnosti usmjerene na zaštitu nekropole rezultirale su i jednoglasno usvojenom inicijativom Općinskog vijeća upućenoj nadležnoj komisiji da se prepozna značaj ovog dobra i da se zaštiti u najvećem stepenu, upravo kao nacionalni spomenik, što se i potvrdilo njihovom odlukom, na ponos našeg Posušja - kazali su iz Općine.

Velika obaveza

Poručili su kako im sada predstoji velika obaveza i odgovornost na  zaštiti stećaka i ulaganja u njihovo uređenje.

- Kao nacionalni spomenik stećci nose sa sobom ogroman potencijal ne samo u povijesnom i kulturnom nego i u promotivno-turističkom smislu - naveli su iz Općine Posušje.

Bogato ukrašeni

- Nekropola stećaka na Ričini je jedno uobičajeno kasno srednjovjekovno nalazište na prostoru BiH. Radi se o monumentalnim primjercima nadgrobnih spomenika, koji su bogato ukrašeni. S obzirom na tipološke i stilske karakteristike spomenika, najvjerovatnije su tu ukopani ugledniji ljudi - zabilježeno je tokom istraživanja ove nekropole.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.