SAOPĆENJE

Migranti u HNK pokazuju sve veću agresivnost prema policiji

Terete se za krađe, oštećenja tuđe stvari te napade na ovlaštene službene osobe

Arhiv

Avaz.ba

7.5.2019

U proteklih godinu policijski službenici Hercegovačko-neretvanskog kantona imali su 118 intervencija prema migrantima, a pored narušavanja javnog reda i mira, migranti su na području HNK počinili više krivičnih djela krađe, teške krađe, oštećenja tuđe stvari te napada na ovlaštene službene osobe. 

Iz kantonalnog MUP-a upozoravaju kako se policijski službenici susreću s nizom poteškoća u provođenju operativnih mjera prema migrantima, kao što su problemi utvrđivanja identiteta i zakonske prepreke pri procesuiranju.

Migranti pokazuju sve veću agresivnost prema policiji u vršenju policijskih poslova te su sve češći napadi na ovlaštene službene osobe. Pri vršenju krivičnih djela migranti koriste lažna imena, tako da imamo evidentirano da ista osoba počini više djela pod različitim imenima - saopćeno je iz MUP-a HNK.  

Podsjećaju kako je 18. maja 2018. godine na područje HNK iz Sarajeva prebačeno 297 migranata, koji su smješteni u IC Salakovac, sjeverni dio Mostara, te kako policija prema njima postupa u skladu sa propisima BiH i međunarodnog prava, koje na poseban način štiti ljudska prava migrantske populacije.

- Osim migranata koji su smješteni u IC Salakovac, velik broj njih je ilegalno, odnosno krijumčarskim rutama stigao na područje HNK, tako da imamo migranata iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom kao što su Palestina, Iran, Alžir, Bangladeš, Maroko - navode iz tamošnjeg MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.