MOSTAR

Na temeljima dvorane izgraditi kulturno-sportski centar „Štreka“

U projekt dvorane do sada uloženo osam miliona eura i glavni je kapitalni projekt koji Grad Mostar planira završiti do 2024. godine

Gradilište sportske dvorane započete prije 30 godina koja nikad nije izgrađena

Piše: M. SMAJKIĆ

17.5.2019

Na popisu infrastrukturnih objekata neophodnih za realizaciju programa u okviru projekta Mostara kao evropske prijestonice kulture (EPK) 2024. godine je i kulturno-sportski centar „Štreka“.

Splasnula euforija

On bi trebao biti izgrađen na mjestu sportske dvorane, a čija gradnja, započeta prije više od 30 godina, nije završena.

Radi se, podsjetimo, o jednom od objekata za koje su politički predstavnici u HNK 2017. godine bili dogovorili da teret kreditnog zaduženja preuzme Skupština HNK zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara.

Međutim, početna euforija o kreditu teškom 25 miliona eura je splasnula, jer Kanton nije htio preuzeti na sebe taj rizik, a brojni zastupnici nisu htjeli „glumiti“ mostarske vijećnike.

No, kako piše u prvom dijelu kandidacijske knjige, „Štreka“ predstavlja tačku u centralnoj zoni koja premošćuje nedostatak kulturne i sportske infrastrukture i sadržaja.

- Prostor će koristiti 19 srednjih škola, 24 osnovne škole i četiri univerziteta, 12 ustanova kulture, tridesetak kulturnih udruženja građana te, naravno, sportski klubovi. U „Štreki“ će se otvoriti novi prostor za izvedbene djelatnosti poput plesa, kao i savremene produkcije na polju vizuelnih i digitalnih umjetnosti – stoji, između ostalog, u opisu.

 Program investicija

Navedeno je i to da se radi o projektu u koji je uloženo više od osam miliona eura i glavni je kapitalni projekt koji Grad Mostar planira završiti do 2024. godine te da će biti realiziran i kroz Program investicija FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.