MOSTAR Turisti se suočavaju s velikim problemom

U cijelom starom gradu samo jedna mjenjačnica

Svjedoci smo da je to već postalo problem jer sezona sada traje i po osam mjeseci, kaže Temim

M. SMAJKIĆ
25.05.2019 07:15

Turisti žele ostaviti novac u Mostaru, ali ne mogu lako do njega

Turisti koji sa svih strana svijeta u sve većem broju pohode najveći grad na Neretvi suočavaju se s velikim problemom, nedostatkom mjenjačnica.

 Polazna tačka

Pogotovo je to izraženo u staroj gradskoj jezgri, koja je pod zaštitom UNESCO-a, a u kojoj postoji samo jedna mjenjačnica u Kujundžiluku. Do nje strani gosti poprilično moraju pješačiti, budući da je većini njih polazna tačka prema starom gradu raskrsnica na Šemovcu kod Franjevačke crkve.

Takva barijera posebno je vidljiva nedjeljom, kada pošta i pokoja banka u blizini ne rade i tako turisti nemaju gdje promijeniti eure.

- Od Franjevačke crkve do mjenjačnice je na desetine prodavača suvenira, ugostiteljskih i drugih objekata. Svi na tom potezu do mjenjačnice, koja se nalazi na mjestu gdje uglavnom završava njihova posjeta, žele prodati koji suvenir ili svratiti ih na kafu, kolač, ručak. Strani gosti, jasno, veće iznose plaćaju karticom, ali problem je kada je riječ o sitnoj kupovini. Vjerovatno negdje i uzimaju eure - priča nam vlasnica jednog objekta, ne želeći da joj otkrijemo identitet.

Ovog problema svjesni su i u Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Potpuna slika

- U starom dijelu grada najmanje bi trebale biti tri mjenjačnice i to je problem koji se tiče i pojedinaca, ali i države. Ipak, pitanje je koliko mi na to možemo utjecati. Svakako, to je problem kojim se trebamo pozabaviti jer svjedoci smo iz godine u godinu da se sezona produžava i da sada, praktično, traje i po osam mjeseci. Stoga, potrebno je sve učiniti kako bi turistička slika Mostara bila potpuna - kaže Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK.

  • Jedina mjenjačnica je ona u Kujundžiluku
    Jedina mjenjačnica je ona u Kujundžiluku

Komentari

NA VRH