NARODNO BLAGO

„Blagajska sehara“ je nova turistička atrakcija u Hercegovini

Postavku napravio za svoju dušu kako bi očuvao tradiciju svog podneblja

Piše: M. SMAJKIĆ

23.5.2019

Šarići u svojoj „Sehari“: Ručni rad

U porodičnoj kući Hase Šarića u Blagaju otvoren je neobičan muzej starina nazvan „Blagajska sehara“. Dvije velike prostorije svojom postavkom svjedoče o tradicionalnom životu u Hercegovini. Ovo je životni projekt ovog čovjeka koji je decenijama sakupljao autohtone predmete iz davnina.

Brojna putovanja

Šarić je „Blagajsku seharu“, kako kaže, napravio iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i sakupljao stare predmete gdje god bi ih našao.

- Cilj je sačuvati starine s ovog podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Evropu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju – govori Šarić.

Na ulazu u „Blagajsku seharu“ goste dočekaju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta, „fijakera“, je dagara za kafu, u kojoj se pomoću žara kafa u džezvama čuvala toplom.

U bogatoj postavci je i starinsko burilo, bure u kojem se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i gargaša (češalj) za vunu.

Tu su stap za maslo, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima.

- Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu i pokazati kako radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad i sve su to tradicionalno pravili majstori i domaćice – priča Hasina supruga Sabiha Šarić.

Bogata postavka

Šarići poručuju da je „Blagajska sehara“ otvorena za sve ljude dobre volje. Osim za ljubitelje starina i turiste, ova bogata postavka može služiti i za fotografiranja parova na svadbama, snimanja muzičkih i spotova za folklorna društva.

Besplatan ulaz

„Blagajska sehara“ se nalazi prekoputa Pravoslavne crkve u Blagaju. Ulaz je besplatan, a gosti će moći popiti domaću kafu napravljenu po tradicionalnoj recepturi, te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač - smokvaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.