ZDRAVSTVO

Građanima će biti dostupna 22 nova besplatna lijeka

ZZO HNK će osigurati dodatnih 1,5 miliona KM

Bit će omogućeni lijekovi za šećernu bolest, epilepsiju

Piše: M. SMAJKIĆ

27.5.2019

Iako je prije dvije godine dr. Goran Opsenica, ministar zdravstva rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, prema Kantonalnoj vladi uputio prijedlog za proširenje liste lijekova, ta priča je na dnevni red došla tek sredinom ove sedmice.

Tako je nakon osam godina lista lijekova u HNK, koja je do sada bila nesređena i ispod svakog nivoa, konačno, odlukom Vlade HNK proširena.

Nekoliko grupa

Kako nam je pojašnjeno iz Ministarstva, na listu su uvrštena 22 nova generička lijeka za liječenje šećerne bolesti, epilepsije, povišenog krvnog pritiska, depresije, psihičkih bolesti, akutne hronične boli i druge.

Također, što je bio prijedlog Ministarstva, utvrđene su A i B liste lijekova.

Do sada su se, rečeno nam je, neki lijekovi, koji su u svom generičkom obliku zastupljeni na B- federalnoj listi, nalazili na A-pozitivnoj listi lijekova HNK, upravo iz razloga što nije bila utvrđena B-lista lijekova.

- Na ovaj način uvodi se red u utvrđivanju pozitivne liste lijekova HNK. Našim osiguranicima se nakon dužeg vremena proširuju terapijske mogućnosti kroz korištenje lijekova iz nekoliko farmakoloških grupa na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja koji do sada nisu bili zastupljeni na pozitivnoj listi lijekova HNK - rečeno nam je iz Ministarstva.

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK će, osim dosadašnjeg načina kontrole propisivanja i izdavanja lijekova, uvoditi i nove mehanizme kontrole.

Za finansiranje proširenja liste lijekova ZZO će osigurati dodatnih 1,5 miliona KM u prvoj godini propisivanja.

Primjena proširene liste lijekova počet će nakon 60 dana od dana donošenja odluke Vlade HNK.

Zaštićena imena

U tom periodu bit će utvrđena zaštićena imena lijekova u okviru generičkog naziva lijeka kao i cijene koje su utvrdili Federalno ministarstvo zdravstva i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Daljnje poboljšanje

Iz Ministarstva su poručili da će, u saradnji sa ZZO, i dalje kontinuirano raditi na praćenju potrošnje lijekova. U saradnji s ljekarima porodične medicine, udruženjima iz oblasti zdravstva i zaštite prava pacijenata, iznalazit će mogućnosti daljnjih poboljšanja pozitivne liste lijekova i drugih prava pacijenata u HNK.

Primjena proširene liste lijekova počet će nakon 60 dana od dana donošenja odluke Vlade HNK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.