ODLUKE

U mostarskom budžetu nema novca za zbrinjavanje pasa lutalica

Ilustracija

Fena

28.5.2019

U ovogodišnjem mostarskom gradskom budžetu nisu predviđena sredstva za zbrinjavanje pasa lutalica u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, navodi se u odgovoru Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara dostavljenom Federalnoj novinskoj agenciji. 

Prošle sedmice mostarskoj redakciji Fene obratili su se roditelji učenika Osnovne škole "Marin Držić" na Buni, koji su izrazili svoju zabrinutosti zbog sve većeg broja pasa lutalica u blizini škole. Kako su roditelji naveli, u kratkom razdoblju zabilježena su i tri napada pasa na ljude.

U odgovoru Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostar, dostavljenom u utorak Feni, navodi se kako u ovogodišnjem budžetu nema novaca za zbrinjavanje pasa lutalica, međutim najavljuje se da će Grad Mostar i Centar za zaštitu životinja "Animal Care Center" Mostar u dogledno vrijeme sklopiti sporazum o provođenju akcije sterilizacije/kastracije vlasničkih pasa i pasa lutalica na području Grada Mostara i cijele Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U odgovoru se dodaje kako se građani toj službi mogu obratiti za obavljanje kafilerijskih usluga koje podrazumijevaju "poslove stalnog i sigurnog uklanjanja leševa životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata, valioničkog otpada s javnih površina".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.