REAKCIJE

Lulić: Nastavlja se kršenje Ustava u kantonima u kojima je HDZ na vlasti

Reagirao i visoki predstavnik u BiH

Ismet Lulić. Arhiv

I.K./Avaz.ba

30.5.2019

Zastupnik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Ismet Lulić reagirao je na izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inca (Inzko), u vezi s neradom kantonalnih skupština u provođenju odluke Ustavnog suda Federacije BiH o konstitutivnosti srpskog naroda. 

- Visoki predstavnik Valentin Incko ponovio je ono na šta SDP godinama ukazuje. Na odredbe kantonalnih ustava koje krše entitetski Ustav, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski i bosanski jezik kao službene, ni ćirilicu kao jedno od dva službena pisma – izjavio je Ismet Lulić, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNK.

Zanimljivo je ili pak uobičajeno, istakao je Lulić, da se to kršenje Ustava događa u kantonima u kojima HDZ skoro pa sam odlučuje o političkoj sudbini naroda i građana u tim kantonima.

- To je isti onaj HDZ čiji predsjednik voli kazati da se zalaže za evropske vrijednosti. Možda on te vrijednosti dijeli s Viktorom Orbanom i ostalim ultradesničarima, ali definitivno to nisu one vrijednosti na kojima je nastala Evropska unija – ističe Lulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.