OBRAZOVANJE

Studenti biologije dobili mjesto za terensku nastavu

Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu uzimati uzorke i educirati se u praktičnom smislu, kaže prof. Riđanović

Piše: M. SMAJKIĆ

1.6.2019

Studenti Odsjeka biologije Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ napokon su dobili mjesto na kojem će moći pohađati terensku nastavu. 

Novčana podrška

Radi se o „Edukativnom kampu“ u mjestu Buna kod Mostara koji su za terensku nastavu uredili zajedno s Udruženjem „Majski cvijet“, a uz novčanu podršku Kantonalne vlade.

Tako će studenti u tom prelijepom ambijentu imati priliku da sakupljaju biljni i životinjski materijal i da prave svoje zbirke.

- Do sada su nam izlazili ususret iz NVO „Novi val“ iz Blagaja, ali sada imamo mjesto i objekt za pravi terenski rad. Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu uzimati uzorke i educirati se u praktičnom smislu. Značajna je i činjenica da se u neposrednoj blizini ovog mjesta nalaze Bunski kanali, odnosno, da se radi o, praktično, netaknutoj prirodi - kazao nam je prof. Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju.

Konkretno, dodao je on, studenti će započeti rad u okviru opće zoologije, istraživanje raznih insekata, ali i endemskih i ugroženih vrsta riba poput mekousne pastrmke i glavatice.

Anida Zlomužica, studentica druge godine konzervacijske biologije i ekologije, kazala je da im je terenska nastava od izuzetnog značaja.

 Flora i fauna

- Raduje me da ćemo na ovom mjestu moći upoznati floru i faunu našeg područja i samim tim steći neophodna iskustva, ali i postići bolje rezultate u učionicama, odnosno, na predmetima koje izučavamo - istakla je ona.

 Veliki značaj 

- Raduje me da je došlo do realizacije ovog projekta i da će ovo mjesto biti od koristi svim studentima koji budu ovdje željeli dolaziti na edukaciju. Ovo će puno značiti i za naš rad i, uopće, za bolji okoliš - kazao je Oliver Arapović, predsjednik „Majskog cvijeta“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.