REAKCIJE

Biti Evropska prijestonica kulture je milenijska prilika

Mostar je zadržao svoju multikulturalnost Mostar. Arhiv

M. Sm.

6.6.2019

Iz Tima „Mostar 2024“ jučer su saopćili da predano rade na izradi finalne knjige u kandidaturi Mostara za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine. 

Velika ideja

- Ne želimo komentirati pojedine izjave usmjerene za ili protiv gradova koji su zajedno s nama u borbi za dobivanje titule EPK 2024. Ponovo želimo istaknuti kako je ideja mostarske kandidature za EPK 2024. ujedinila cjelokupan kulturni sektor Mostara, od vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca u kulturi do novinara i običnih građana - navedeno je u saopćenju Tima.

Jedinstveni su, poručili su, u stavu kako trebaju poduzeti sve da Mostar postane Evropska prijestonica kulture.

- Početkom sedmice smo objavili ljetni program mostarske kulturne scene s više od sto iznimno kvalitetnih programa. Želimo da, uz milione turista koji u ljetnom periodu posjete Mostar, u naš grad češće dođu i Sarajlije, Banjalučani, Trebinjci, Zeničani, Tuzlaci... i svi ostali dobronamjernici! - naveli su oni.

Gradska administracija i predstavnici kulturne scene i građana, dodali su, ujedinjeni u Forum Mostar 2024 snažno podržavaju kandidaturu Mostara za EPK „i u tituli EPK svi mi vidimo svoju milenijsku priliku ne samo za integraciju i reurbanizaciju našega grada i građana, nego i cijele Bosne i Hercegovine“.

 Faktor integracije

- Slogan naše kandidature je „Sve je premostivo“, stoga smo uvjereni kako se, ako imamo jasno usmjerenje i hrabrost da viziju pokušamo pretvoriti u stvarnost - sve naše unutrašnje razlike i specifičnosti mogu premostiti i ugraditi u zajednički evropski okvir i identitet. Mostar je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je zadržao svoju multikulturalnost i želi je dodatno graditi i učvršćivati pa je interkulturalnost okosnica svih naših projekata u okviru kandidature za EPK. Isto tako, želja nam je da Mostar bude integrativni faktor svih ostalih područja u cijeloj BiH - potcrtali su u Timu.

Brojni prijatelji  

Iz Tima navode da su mnogi evropski gradovi, osvjedočeni prijatelji Mostara, prepoznali ove vrijednosti i dali podršku mostarskoj kandidaturi za EPK, Izrazili su nadu da društvena i politička podrška ovom projektu unutar Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine, uprkos nekim nerazumijevanjima i opstrukcijama, ipak neće izostati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.