HERCEGOVINA Bh. blok podnio inicijativu

Zbog opasnog mulja u Mostaru traže tematsku sjednicu

M.Sm.
07.06.2019 14:17

Danas ispred Vijećnice

Foto: Ž. Miličević

Zbog odlaganja mulja s postrojenja otpadnih voda pročistača u Mostaru na deponiju Uborak, a koji sadrži opasne, kancerogene supstance, Bh. blok će u Federalnom parlamentu zatražiti tematsku sjednicu. 

- Podnesena je inicijativa na nivou Federalnog parlamenta da sakupimo potpise neophodne za održavanje tematske sjednice, jer su ugroženi životi i zdravlje ljudi -navela je danas ispred Gradske vijećnice Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

Arman Zalihić iz SDP-a naveo je da se ovaj problem ne tiče samo mještana bjelopoljske kotline, čiji stanovnici već godinama zbog odlaganja otpada, među kojima je i medicinski i animalni, imaju probleme.

- Sve analize su pokazale da taj mulj sadrži kancerogene supstance, od kojih je najotrovniji piralen, međutim, s deponije Uborak otpadne vode idu u potok Sušica, a odatle u akumulacijsko jezero, odnosno rijeku Neretvu. Prema tome, zagađeno je sve, južno od Mostara do Metkovića, a s druge strane, voće i povrće iz doline Neretve jedu svi građani u BiH - kazao je on.

Od nadležnih traže da odgovore na pitanja ko je donio odluku da se mulj s kancerogenim supstancama deponira na komunalnoj deponiji, budući da je to protivno svim zakonskim regulativama. Također, traže odgovore o tome šta su nadležni učinili kako bi otkrili šta je uzrok zagađenja Neretve piralenom.

- Pitamo prvog čovjeka Grada Mostara i njegovu administraciju šta su uradili za sprečavanje ekološke katastrofe - kazao je Zalihić.

On je, također, podsjetio na to da će u ponedjeljak, 10. juna, pred deponijom Uborak biti održan protest.

Komentari

NA VRH