KONJIC

Danas se otvara Muzej drvorezbarstva

Posjetioci će moći pogledati namještaj i suvenire te se upoznati s tehnikama rada

Stogodišnja tradicija izrade drvorezbarenog namještaja

S. DŽAJIĆ

12.6.2019

U Konjicu će danas biti otvoren Muzej drvorezbarstva, posvećen lokalnim umjetnicima koji su kroz stogodišnju tradiciju ovog zanata dali nemjerljiv doprinos njegovom razvoju i očuvanju. 

Brojni eksponati

Muzej otvara firma “Rukotvorine“ iz Konjica, pod pokroviteljstvom ureda Evropske unije u BiH. Inicijator i vođa projekta te potomak čuvene porodice Nikšić, u kojoj se drvorezbarstvo njeguje već četvrtu generaciju, Orhan Nikšić kaže da je ideja o osnivanju muzeja nastala prije tri godine.

- Primijetili smo da u Konjicu ne postoji mjesto na kojem bi posjetioci mogli vidjeti kako se razvijalo konjičko drvorezbarstvo kroz različite historijske epohe. Zahvaljujući pomoći sadašnjih, ali i porodicama nekadašnjih drvorezbara, uspjeli smo prikupiti dosta zanimljive muzejske građe koja će biti prikazana u šest cjelina - naveo je Nikšić.

Posjetioci će tako u muzejskom prostoru moći pogledati različite drvorezbarske eksponate, a imat će priliku i da se upoznaju s tehnikama i motivima koje koriste konjički drvorezbari prilikom izrade različitih predmeta, kao što su kutije, suveniri, tradicionalni stolovi i stolice, ormari, komode i sl.

Ažuriranje postavki

Prema riječima Orhana Nikšića, Muzej drvorezbarstva je urađen tako da omogućava kontinuirano ažuriranje postavki.

Adem i Orhan Nikšić s ocem Besimom: Duga tradicija

Stoljeće rada

U sklopu otvorenja Muzeja drvorezbarstva bit će obilježena i stogodišnjica otvaranja prve drvorezbarske radnje porodice Nikšić. Radnju je otvorio Salih Nikšić, najstariji sin Orhanovog djeda 1919. godine, a potom se ovaj zanat prenosio s generacije na generaciju. 

UNESCO-ova lista

Jedna od postavki bit će posvećena i upisu konjičkog drvorezbarstva 2017. godine na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Taj događaj je doprinio da konjičko drvorezbarstvo dobije još više na značaju, ne samo za Konjic nego i za BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.