MOSTAR

Pozvali mještane da, umjesto deponije, blokiraju Gradsku upravu

M. Sm.

13.6.2019

Iz Gradskog odbora SDP-a Mostar danas su zatražili hitnu deblokadu deponije „Uborak“, jer, kako su naveli na vanrednoj pres-konferenciji, situacija izmiče kontroli, budući da je Mostar zatrpan otpadom.

- Sve one koji su blokirali deponiju, duboko uvažavajući njihove zahtjeve i cijeneći i podržavajući njihove dobre namjere, pozivamo da blokiraju uzrok, a ne posljedicu, a to je Gradska uprava koja je odgovorna za stanje u gradu, za dovoz smeća i za deponiju. U tome ćemo im se rado pridružiti, kao što smo podržali prvi dan i blokadu deponije, nadajući se brzom rješenju situacije, što se, evo, svjedoci smo, nije desilo - rekao je Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog SDP-a.

U SDP-u, također, traže hitni angažman nadležnih inspekcijskih službi kako bi se, kazao je Zagorčić, konačno saznalo da li u mulju na pročistaču otpadnih voda ima opasnog piralena ili nekih drugih otrova koji ugrožavaju zdravlje stanovništva.

- Tražimo da se dobiveni nalazi tačno, transparentno i na vrijeme predstave javnosti i, ukoliko se pokaže prisustvo opasnih materija, tražimo da se provede istraga i sankcioniraju odgovorni. Nezvanično smo saznali da je federalna inspekcija izvršila nadzor nad postrojenjem i utvrdila do 300 nedostataka - kazao je Zagorčić.

On je novinarima pokazao fotografije zatrpanih kontejnera na mostarskim ulicama, među kojima i ispred vrtića u Cernici.

S medicinskog aspekta o ovoj problematici je govorila dr. Selma Jakupović, podsjetivši najprije na to da je, dok je bila vijećnica u Gradskom vijeću Mostara 2008. godine, kapacitet deponije ''Uborak'' bio vrlo upitan.

- Od 2008. godine do danas rješenje se nije našlo i ovo što se događa s deponijom nije protest, već vapaj građana koji, zapravo, ne znaju šta se događa. Jer nijedna zvanična institucija se nije oglasila, počevši do Grada Mostara do Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo. Pa, valjda bi zdravlje građana trebalo biti prioritet - navela je dr. Jakupović.

Također, kazala je da su nevladine organizacije iznijele podatak o tome da je u Mostaru jako porastao broj malignih oboljenja.

Podsjetimo, mještani naselja sjeverno od Mostara već četvrti dan u blokadi drže deponiju ''Uborak''. Zbog odlaganja opasnog otpada, oni traže zatvaranje deponije i njenu hitnu sanaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.