GODIŠNJICA Program „Stazama Samostalnog mostarskog bataljona“

Mostarci će se sutra prisjetiti čuvene operacije "Forsiranje Neretve" i svojih 16 heroja

M.Sm.
13.06.2019 18:15

S ranijih obilježavanja

Foto: Arhiv

U Mostaru će sutra, u okviru manifestacije „Putevima pobjede“, biti održan program pod nazivom „Stazama Samostalnog mostarskog bataljona“. 

Tako će se brojni pripadnici Bataljona, bivši borci četa Luka, Mahala, Cernica, Carina, Šantićeva i Samostalnog voda Brankovac, prisjetiti čuvene akcije "Forsiranje rijeke Neretve". Riječ je o akciji koja je izvedena 14. juna 1992. godine s ciljem potpunog oslobođenja lijeve obale Neretve od agresora.

U toj operaciji poginulo je 16 mostarskih heroja, a njihovi saborci i građani će posjetiti mjesta njihove pogibije i spomen-obilježja, gdje će položiti cvijeće i odati počast.

Također, cvijeće će biti položeno na Šehitlucima i u Liska haremu.

Također, nezaobilazno mjesto obilaska u okviru ovog programa bio je i "Razvitak", gdje je odata počast borcima Armije RBiH Ahmetu Hadžiću i Salki Braci Repku, koji su ubijeni nakon što su na zgradu ove nekadašnje robne kuće istakli zastavu BiH sa ljiljanima.

U toj akciji živote su dali Enko Salčin, Azer Husković, Semir Maslo, Ozrenko Vrtikapa, Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić, Miralem Ćupina, Zoran Galuza, Dželal Ramadanović, Ismet Mehić-Hika i Alija Nožić.

Ovim herojima je posvećena i pjesma, čiji dio glasi:“Na "Razvitku" ljiljan se vihori, Braco Ahmi kroz suze govori, zbog Mostara krv ćemo proliti, Mostar niko neće pokoriti....“.

Komentari

NA VRH