IDEJE Nova akademska godina

Zbog deficita Srednja građevinska škola Mostar nudi stipendije svim učenicima koji upišu jedan od tri zanata

U dogovoru s građevinskim kompanijama od septembra ove godine nude stipendiju od 200 KM mjesečno tokom cijelog školovanja

L.Đ./Avaz.ba
18.06.2019 20:32

Foto: Arhiv

Upisi u srednje škole u Hercegovačko-neretvanski kanton počinju 24. juna, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje. Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNK prilikom upisa u predstojeću školsku 2019./2020. godinu bit će ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja. 

Prema potrebama privrede, u JU Srednja građevinska škola uvedena su tri zanimanja trećeg stepena složenosti, i to: keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru s građevinskim kompanijama od septembra ove godine nude stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih deficitarnih zanimanja.

- Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta, međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage. Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata. Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede - navodi se u saopćenju ove škole. 

Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Bosanskom Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom ''Giz'', izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definirati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja. JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.

Komentari

NA VRH