MOSTAR

U Izbjegličko-prihvatni centar u Salakovcu će uz migrante biti smješteni i povratnici iz Sirije

U Centru se, također, nadaju da će od nove školske godine djecu uključiti u obrazovni sistem

Piše: M.Sm.

4.7.2019

Danas u Salakovcu. Ž. Miličević

U Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, koji djeluje pod okriljem Državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, trenutno je 180 korisnika, od čega su 162 migranta.  

Najviše migranata je iz Iraka, čak stotinu, dok ih je iz Irana 30, a iz Afganistana 16. Njih svega sedam je, prema riječima upravnika Centra Ahmeta Sijamhodžića, iz Sirije, iz Pakistana ih je šestero te iz Nepala troje.

- Od tog broja je 83 djece, kojih je do četiri godine 30, od pet do 14 godina ih je 42, a 11 ih je uzrasta od 16 do 18 godina - izjavio je novinarima Sijamhodžić nakon primopredaje kombi vozila koje će, kao donacija vlade Švicarske, služiti za potrebe ostvarivanja prava tražilaca azila.

Vozilo su uručili predstavnici Ambasade Švicarske u BiH i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, a bit će korišteno za potrebe korisnika Centra u ostvarivanju prava zdravstvene zaštite, odnosno, pregleda i liječenja.

U Centru se, također, nadaju da će od nove školske godine djecu migranata uključiti u obrazovni sistem, budući da s resornim kantonalnim ministarstvom rade na tom procesu, a i u najbližoj školi su izrazili spremnost za njihov prihvat. Do tada, oni uče bosanski jezik, a u saradnji s brojnim nevladinim organizacijama uključeno su u brojne aktivnosti neformalnog obrazovanja.

Tako je Borovac naglasila da je ovaj centar jedan od najboljih u BiH te da je jako važno održati postignute standarde.

Uz migrante, u ovom centru borave i osobe koje u BiH imaju priznati status izbjeglice, a od prije šest godina ova ustanova služi i za prihvat bh. državljana koji bez dozvole borave u zemljama Evropske unije. 

Na pitanje novinara o tome hoće li ovaj centar služiti i za prihvat porodica povratnika iz Sirije, Borovac je kazala kako je moguće da to bude opcija, ali je napomenula da će procjene o tome raditi u Ministarstvu sigurnosti BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.