SAOPĆENJE

GO SDA Mostar: Istražiti kako su nastali dugovi u "Aluminiju" i ima li tu kriminala

Javnost posebno zainteresirana za sudbinu zaposlenih radnika

"Aluminij" Mostar. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

16.7.2019

Pažnja javnosti je ovih dana s pravom usmjerena u pravcu Aluminijskog kombinata iz Mostara, u kome je obustavljena proizvodnja nakon isključivanja s električne mreže zbog ogromnih dugovanja kompanije, saopćeno je danas iz Gradskog odbora SDA Mostar.

- Javnost Mostara i Bosne i Hercegovine je posebno zainteresirana za sudbinu zaposlenih radnika u "Aluminiju", pogotovo nakon njihovih protesta i otvorenog prozivanja za počinjeni kriminal. Nadamo se da će pravna država konačno zaživjeti i u ovoj kompaniji i istražiti kako su nastali dugovi, ko je za to odgovoran i ima li u svemu tome kriminala - naveli su iz mostarske SDA. 

U saopćenju Gradskog odbora ove stranke ističe se kako SDA podržava zaštitu interesa aktuelnih radnika Aluminijskog kombinata te se ujedno pozivaju nadležni organi i javnost da cijelom problemu ne pristupaju selektivno, "jer u problemu nisu samo sadašnji radnici ove kompanije nego i stotine njih kojima je radno mjesto već godinama praktički oteto, i to samo na osnovu nacionalne pripadnosti". 

- Ugroženi aktuelni zaposlenici "Aluminija" u problemu su tek posljednjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama. Zato pozivamo sve nadležne organe i Vladu Federacije BiH da u nastojanjima pronalaska rješenja za Aluminijski kombinat u Mostaru obavezno i bez ikakvog daljnjeg odlaganja uvrste i pitanje nepravedno otpuštenih radnika Bošnjaka i Srba, kojima se godinama gaze njihova elementarna ljudska prava - poručili su iz GO SDA Mostar. 

Oni zaključuju da bi definitivno gašenje Aluminijskog kombinata u Mostaru bila privredna katastrofa, "ali bi još veća katastrofa bila ukoliko bi nekadašnji radnici, nakon decenija nepravdi i diskriminacije, postali zapravo jedini pravi gubitnici".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.