MOSTAR Zbog brojnih problema s odlaganjem otpada

Sutra mirno okupljanje mještana prigradskih naselja

Još nije formiran stručni tim, čija je glavna zadaća iznalaženje rješenja za saniranje deponije

Piše: M. SMAJKIĆ

Deponija Uborak: Ovaj put odlagalište neće biti blokirano

Foto: Arhiv


Mještani prigradskih naselja sjeverno od Mostara ponovo će se  sutra okupiti ispred deponije Uborak. Ovaj put, rekli su nam, odlagalište neće blokirati, već su se odlučili na mirni protest.

Nepropisno odlaganje

Razlozi za ovaj ponovni bunt su brojni. Kako nam je jučer rekao Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative „Jer nas se tiče“, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa svojim timom čini sve kako bi se ispoštovao Sporazum koji je doveo do deblokade deponije, međutim, ustvrdio je, direktori komunalnih preduzeća se ne pridržavaju dogovora.

- Iako je odlukom federalnog inspektora naloženo da sav otpad mora proći kroz sortirnicu tokom ponedjeljka, to nije bio slučaj. Otpad je ponovo nepropisno odlagan direktno na lokalitet deponije. Također, JP „Deponija“ je konkretno naloženo da angažira 10 novih uposlenika da bi se cijeli proces brže odvijao, no do toga nije došlo - kazao nam je Hodžić.

Nezadovoljni su i zbog toga što još nije formiran stručni tim, čija je glavna zadaća iznalaženje rješenja za saniranje deponije i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Ovom pričom, očekivali su mještani, trebao se baviti i Federalni parlament na tematskoj sjednici, međutim, jučer je Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio zaključak kojim bi se Vlada FBiH obavezala na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu nove deponije u Mostaru i plan sanacije za Uborak.

Nema odustajanja

- Mi nećemo odustati, angažirali smo i advokata, pratimo sve aktivnosti nadležnih i ako se stanje ne promijeni, zasigurno će uslijediti nova blokada - poručio je Hodžić.

Bez komentara direktora

Iako smo jučer pokušali dobiti komentar od direktora komunalnih preduzeća, oni nisu odgovarali na naše pozive.

Iz „Komosa“ su preko njihove Facebook stranice poručili da se hitno mora iznaći način za efikasniji prihvat smeća na deponiji.

NA VRH

Komentari