MOSTAR

Gradska uprava naručila elaborat u kojem je navedeno da mulj na pročistaču sadrži opasne i kancerogene materije

Dokument je izradio tim stručnjaka sa Građevinskog fakulteta u Mostaru

S press-a: Pozvali na hitne reakcije. M. Smajkić

M.Sm.

30.7.2019

Nakon što su nedavno obznanili da se mulj s postrojenja prečistača otpadnih voda, koji sadrži opasne materije, odvozi na napoznatu lokaciju i da se to krije od javnosti, predstavnici Mreže „Naše društvo“ su na današnjoj pres-konferenciji iznijeli informacije o tome, kako su rekli, da je cijela Gradska uprava bila upoznata o opasnim tvarima nađenim u mulju. 

Husein Oručević, jedan od predstavnika Mreže naveo je da 16.aprila gradonačelnik Ljubo Bešlić, donio odluku o izradi elaborata „Plan upravljanja, tretmana i odlaganja mulja s postrojenja prečistača otpadnih voda“. Taj dokument je izradio tim stručnjaka sa Građevinskog fakulteta u Mostaru. Podsjetimo, iz Mreže su koncem maja iznijeli informacije o tome da mulj na prečistaču sadrži opasne i kancerogene materije te da je nekoliko tona tog mulja odloženo na deponiju „Uborak“, što su gradske vlasti negirale.

- U tom elaboratu je navedeno da se, prema analizi Federalnog agropoedološkog zavoda u mulju nalaze opasne, kancerogene, mutogene materije. Ovaj elaborat se, upravo, odnosi na informacije koje smo krajem maja iznijeli u javnost. Dakle, ako je nekome upitno ko smo mi, strančice, nebuloze, neodgovorni, da smo oni koji lažu i straše ljude po Mostaru, hajde da pitamo ko je napravio ovaj elaborat na koji je potrošeno 6.000 KM i u kojem stoje mnogo teže riječi nego smo ih mi spominjali - rekao je Oručević.

Naglasio je da je jedna od ključnih stvari navedenih u elaboratu to da su u kanalizaciju ispuštene tvari i spojevi koji su se na kraju procesa pročišćavanja otpadnih voda pojavili u povećanim koncentracijama.

- Na temelju izloženog jasno je da su PAH, TPH, PCB, HCH spojevi koji su na nedozvoljen način ušli u sistem kanalizacije pa je potrebno utvrditi izvore ispuštanja u sistem kanalizacije i spriječiti dalji unos ovih spojeva u sistem gradske kanalizacije. Također, ovaj elaborat jasno dokazuje da u mulju ima PCB-a. Namjerno ne govorim piralen, ali govorim o glavnom sastojku emulzije ulja piralena koji je PCB koji je mutogen i kancerogen - pojasnio je Oručević.

Također, naveo je da je u elaboratu jasno naznačeno da je „hittno zbrinjavanje mulja moguće samo na način da se on izveze iz BiH i spali na odgovarajućim spalionicama“. Uz taj dokument, rekao je, priložene su tri ponude za zbrinjavanje mulja, a u svakoj je navedeno da će „transport biti organiziran specijalnim vozilima“.

Marin Bago, također, jedan od predstavnika Mreže osvrnuo se na spinove koji dolaze iz Gradske uprave o tome da je mulj bezopasan i da nije odložen na „Uborak“ te da takve informacije prema predsjednku Federalne vlade i ministrici okoliša , dok s druge strane postoji nalaz Federalne inspekcije u kojem, rekao je, stoji sljedeće.

- Zatekli smo na licu mjesta kamion „Parkova“, ime vozača, registarske oznake i šest tona mulja na deponiji „Uborak“. Dakle, uhvatili su ih na licu mjesta i to gradonačelnik zna, a nama priča da nema otrova. To priča ministrica Đapo, kao i gospodin Novalić. Mi postavljamo pitanje jesu li oni prevareni ili su saučesnici u ovoj priči. Riječ je o jako opasnim otrovima, na razini bojnih - poručio je Bago.

On je, također, pozvao Federalnu inspekciju da hitno djeluju budući da se mulj na pročistaču „suši na suncu“, ali i odvozi na nepoznate lokacije.

Također, Bago je naveo da traže klasifikaciju svih otpadnih voda u Mostaru, kao i detaljnu analizu, sistematske preglede radnika na postrojenju te pozvao uposlenike Gradske uprave da se hitno vrate s kolektivnog godišnjeg odmora.

On je iznio i zahtjev prema vladajućim strankama da smijene svoje kadrove ili neka u suprotnom, kazao je, preuzmu odgvornost za vrlo ozbiljno stanje u gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.