KONJIC

Za neke je ovo bio prvi susret nakon 45 godina

Lijepo se vratiti u đačke dane i evocirati uspomene na taj period života, kaže Vahid Alibegović

Jedna od najuspješnijih generacija. S. Džajić

S. DŽAJIĆ

31.7.2019

Generacija konjičkih maturanata koja je završila Gimnaziju u školskoj 1973./1974. godini obilježila je 45 godina mature. Njih dvadesetak se okupilo u Konjicu, a pojedini su doputovali iz nekoliko bh. gradova, ali i iz Hrvatske i Crne Gore. Za obilježavanje godišnjice mature zadužen je bio Vahid Alibegović, koji i danas živi i radi u Konjicu.

- Lijepo se vratiti u đačke dane i evocirati uspomene na taj period života. Bili smo jedna od uspješnijih generacije konjičke Gimnazije, jer smo većinom završili fakultete i danas imamo uspješne poslove - kazao je Alibegović.

Uloga profesora

Godišnjici mature prisustvovao je i prim. dr. Jovo Vasiljević. Posljednjih 45 godina živi i radi u Jablanici i, kako kaže, ponosan je na svoju generaciju.

- Naša generacija je bila jedna od najuspješnijih, a za to su zaslužni naši profesori koji su visoko držali rejting konjičke Gimnazije. Bio sam jedan od učenika koji je osvajao prva mjesta u Jugoslaviji, zatim sam bio asistent na fakultetu u Beogradu kao najbolji student - prisjetio se prim. dr. Vasiljević.

Prvi dolazak

Jarmila Tomić danas živi i radi u Gradcu u Hrvatskoj. Prvi put je, kaže, došla na obilježavanje godišnjice mature svoje generacije.

- Mnoge od njih nisam vidjela 45 godina i zato sam presretna što mi se ukazala prilika da ih vidim. Žao mi je što nisam i ranije dolazila na ovakva druženja - navela je Tomić.

Stekli prijatelje

Obilježavanju godišnjice mature svojih nekadašnjih učenika odazvao se i profesor Vladimir Boričić, koji je doputovao iz Berana iz Crne Gore.

- U Konjicu sam proveo 14 godina. Tu sam zasnovao porodicu i stekao mnoge prijatelje i lijepe uspomene. Izveo sam nekoliko generacija i sretan sam što me svi oni redovno pozovu na svoja druženja, a ja se rado odazovem - istakao je Boričić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.