ODLUKE

Osiguranicima u HNK veće pogodnosti u liječenju

Na Pozitivnoj listi lijekovi za epilepsiju, okskarbazepin, topiramat, pregabalin, gabapentin, levetiracetam, Na-valproat i lijekovi za duševne bolesti, aripiprazol, kvetiapin i escitalopram

ZZO HNK: Usvojili novi Pravilnik. M. Smajkić

M. SMAJKIĆ

3.8.2019

Zbog donošenja nove liste lijekova kojom su proširena prava osiguranika, na sjednici Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojen je novi Pravilnik o sufinansiranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava.

Tako su sada na Pozitivnoj listi lijekovi za epilepsiju, okskarbazepin, topiramat, pregabalin, gabapentin, levetiracetam, Na-valproat i lijekovi za duševne bolesti, aripiprazol, kvetiapin i escitalopram.

Podnijeti zahtjev

Također, s Pozitivne liste lijekova skinuti su somatotropin (hormon rasta) i alfa dornaza (lijek za cističnu fifrozu), a bit će, rečeno je u ZZO-u, finansirani preko Pravilnika u stopostotnom iznosu. Za finansiranje ovih lijekova osiguranici mogu podnijeti zahtjev nadležnim područnim uredima Zavoda.

Uz to, izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima, gdje je odobreno razdoblje liječenja povećano sa četiri na šest sedmica nakon poroda.

Kada je riječ o liječenju pothranjenosti kod djece i omladine do navršene 26. godine života, učešće Zavoda povećano je sa 100 KM na 500 KM mjesečno, a najduže šest mjeseci.

Pomoć djeci

- Za sve osiguranike Zavoda koji se liječe od amiotrofične lateralne skleroze postotak učešća Zavoda povećan je sa 50 na 100,  a povećana su prava djece oboljele od bulozne epidermolize – kazali su iz ZZO-a HNK.

Prihodi od 73,9 miliona KM

Šestomjesečni izvještaj o finansijskom poslovanju ZZO-a pokazao je da su ostvareni prihodi u iznosu od 73,9 miliona KM. To je 53,57 posto od iznosa predviđenog ovogodišnjim planom, dok su rashodi, kako je rečeno, manji od planiranih budući da je realizacija razvojnih projekata ZZO-a planirana za drugu polovinu godine.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.