HNK

Zapošljavali bez konkursa i u Službi za zapošljavanje

Najveća plaća iznosila je 3.773, a najniža 1.218 maraka

Služba za zapošljavanje HNK: Pojedinačne odluke direktora. (M.Smajkić)

M. SMAJKIĆ

7.8.2019

Ni u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu ostali imuni na zapošljavanje bez konkursa. Kako su to češljanjem dokumentacije utvrdili federalni revizori, prijem zaposlenika u 2018. godini je vršen bez raspisivanja javnog konkursa i to na osnovu pojedinačnih odluka direktora Službe.

Javni prihod

- Na ovaj način nije osigurana transparentnost kod zapošljavanja u Službi za čiji rad se osiguravaju sredstva iz doprinosa za zapošljavanje, a predstavljaju javni prihod - potcrtali su revizori.

Radni odnos u Službi je u 2018. godini zasnovalo 17 uposlenika i to 13 na određeno, od čega 10 pripravnika u skladu s Planom prijema pripravnika, i četiri uposlenika na neodređeno, na osnovu odluka direktora bez raspisivanja javnog konkursa, utvrdili su revizori.

Također, revizori su konstatirali da određeni broj odluka direktora u vezi s javnim nabavkama i dodjelom transfera za iznose veće 10.000 KM nisu donesene u skladu s odredbama Statuta. Naime, Upravni odbor odlučuje o odlukama čiji su iznosi veći od 10.000 KM, što to nije bio slučaj, kako je navedeno u izvještaju.

Pravilnik o poklonima

Najveća plaća u Službi iznosila je 3.773 KM, a najniža 1.218 KM, dok je, pak, prosječna bila 1.7161 KM.

Zanimljivi su podaci koji se odnose na izdatke reprezentacije u iznosu od 23.592 KM, gdje je utvrđeno da „Služba nije postupila u skladu sa Pravilnikom o poklonima i reprezentaciji“.

Poslovni prostori

Također, revizori, koji su inače Službi iskazali mišljenje s rezervom, između ostalog su naveli da je u finansijskim izvještajima na poziciji stalnih sredstava iskazano osam poslovnih prostora. Za njih Služba ne posjeduje adekvatnu knjigovodstvenu dokumentaciju.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.