MOSTAR Od 2012. do 2017. gomilali gubitke u poslovanju

Bolnica „Dr. Safet Mujić“ duguje 16,4 miliona maraka

Ugovori zaključivali u iznosima od 25 do 800 KM po pregledu, 200 KM do 350 KM po radnom danu, odnosno dežuri

M. SMAJKIĆ

Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“: Dužni za PIO 6,7 miliona KM

Foto: M.Smajkić


Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru teški je gubitaš, pokazao je izvještaj Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Da dijagnoza ove mostarske bolnice nije nimalo dobra, govori činjenica da je, kako stoji u nalazu federalnih revizora, ova ustanova konstantno u periodu od 2012. do 2017. godine ostvarivala gubitke u poslovanju, koji su rezultirali akumuliranim gubitkom u iznosu od čak 16,4 miliona KM i to na dan 31. decembar 2018. godine.

Uplata doprinosa

Tako su revizori utvrdili da iskazani akumulirani gubitak prelazi visinu kapitala bolnice za iznos od 3,6 miliona KM.

Oni su, češljajući poslovanje bolnice, utvrdili da od 2013. do 2017. nisu redovno uplaćivani doprinosi za penzijsko osiguranje prilikom isplate plaće, tako da su na posljednji dan protekle godine te obaveze iznosile 6,7 miliona KM.

Troškovi plaća i naknada plaća zaposlenima iznosili su 12,6 miliona maraka i najveći dio rashoda bolnice u iznosu od 20,2 miliona KM odnosio se na troškove bruto plaća. Ukupni prihodi bolnice iskazani su u iznosu od 20,3 miliona KM.

Najviša neto plaća isplaćena u 2018. godini iznosila je 4.358 KM, najniža 395 KM, dok je prosječna neto plaća iznosila 1.345 KM.

Također, revizori nisu mogli potvrditi utemeljenost zaključivanja ugovora o djelu za redovne poslove koji se obavljaju u kontinuitetu tokom cijele godine, na što je lani potrošeno 171.029 KM.

Zanimljivo je da su se ugovori zaključivali u iznosima od 25 do 800 KM po pregledu, 200 KM do 350 KM po radnom danu, odnosno dežuri, 250 KM do 1.500 KM po dolasku, 900 KM do 1.000 KM na mjesečnom nivou...

Upućeni dopisi

Činjenica je i da se direktor bolnice, kako stoji u izvještaju, tokom 2017. pismeno obraćao nadležnim institucijama u HNK ukazujući na to da je bolnici neophodna finansijska pomoć, kao i da bolnica nikad nije dobila odgovore na upućene dopise.

Bez programa saniranja

No, s druge strane, revizori su primijetili da u bolnici nisu sačinili plan i program saniranja dugova, niti su im prezentirane aktivnosti na poduzimanju mjera štednje i racionalizacije poslovanja bolnice.

- Nije prezentirana ni dokumentacija koja bi potvrdila da je Upravni odbor poduzeo konkretne aktivnosti u vezi s ovako teškim finansijskim položajem bolnice- istakli su revizori.

Prijem 27 zaposlenika

U protekloj godini izvršen je prijem 27 zaposlenika, a revizorima nije prezentirana dokumentacija iz koje bi se moglo utvrditi na koji način se vrši izbor osoba za prijem u radni odnos.

Konstatirano je, pak, da je prijem svih 27 zaposlenika izvršen  prije stupanja na snagu zakonskih rješenja kojima je propisano da se prijem u radni odnos vrši nakon provedene procedure obveznog javnog oglašavanja.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na