UTISCI

Nezaboravno iskustvo iz Kine

Živjeti i školovati se u Kini za mene je predstavljalo veliko životno iskustvo, jer sam upoznala sasvim drugi svijet, kaže Dželilović

Posjetila je i provinciju Junan. Avaz

S. DŽAJIĆ

9.8.2019

Merima Dželilović (18) je učenica Srednje škole Konjic koja je, zahvaljujući programu razmjene učenika, proteklu školsku godinu u trajanju od deset mjeseci provela u Kini. Nedavno se vratila u svoj rodni grad s prelijepim utiscima iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

- Živjeti i školovati se u Kini za mene je predstavljalo veliko životno iskustvo, jer sam upoznala sasvim drugi svijet, koji se potpuno razlikuje od našeg života u BiH. Porodica kod koje sam bila smještena veoma lijepo me ugostila, kao i profesori i učenici u razredu - kazala je Dželilović.

Posebno ponosna

Nastavu je, ističe, pohađala na engleskom jeziku, ali i na kineskom, što je u početku bilo posebno teško. No, svakodnevno učeći i uz pomoć profesora uspjela je naučiti ovaj strani jezik i dobiti certifikat za 4. stepen, na što je posebno ponosna. Upoređujući obrazovni sistem u Kini i kod nas, ova srednjoškolka kaže da je tamošnji puno zahtjevniji, jer učenici u školi provode cijeli dan, od sedam sati ujutro do deset navečer.

- Bilo se teško naviknuti na takav način pohađanja nastave, ali, s druge strane, ima i svoje prednosti, jer sve školske obaveze završite u školi i onda imate cijeli vikend slobodan za druge aktivnosti - kaže ova mlada Konjičanka.

Upoznala tradiciju

Slobodno vrijeme je, dodaje, koristila da upozna kinesku kulturu, običaje i tradiciju. Posjetila je gradove Peking i Šangaj, ali i provinciju Junan, kojoj pripada i dio Tibeta.

- Posebno bih izdvojila Šangaj, jer je baš prelijep grad. Posjetila sam i Kineski zid i druge znamenitosti. Također, veoma mi se svidjela kineska kuhinja, tako da sam naučila i da jedem njihovim štapićima – ističe Dželilović.

Spremna za izazove

Dželilović je bila primljena na programe razmjene i u Italiju i Maleziju, ali, s obzirom na to da nije dobila punu stipendiju, odlučila je prihvati onu polovičnu koja se odnosila na Kinu.

Kako kaže, nije se pokajala, jer je za deset mjeseci u toj dalekoj zemlji upoznala zanimljive ljude i novi način života. Sve to je doprinijelo da postane odgovornija, strpljivija i spremnija za nove životne izazove.



Dželilović s prijateljicom Evom na Kineskom zidu. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.