MOSTAR

Ubistvo generala Blaža Kraljevića bilo je pucanj u BiH

Praktički, to je bio pucanj u jednu fantastičnu jasnu priču, koja je bila vrlo perspektivna za BiH, kaže Đapić

M. Smajkić

9.8.2019

S obilježavanja godišnjice. M. Smajkić

Misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na lokalitetu Varda iznad Mostara danas je obilježena 27-godišnjica zvjerskog ubistva Blaža Kraljevića, generala Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i Armije RBiH,  te njegove pratnje, osam saboraca: Gordana Čuljka, Šahde Delića, Ivana Granića, Rasima Krasnićija, Osmana Maksića, Marija Medića, Vinka Primorca i Marka Stjepanovića. 

Ubistvo generala Kraljevića, podvučeno je i danas kod spomen-obilježja, bilo je pucanj u BiH i u zajedništvo koje se tada gradilo.




Najveća mrlja

Na obilježavanje ove godišnjice danas je iz Hrvatske stigao Anto Đapić, koji je u vrijeme ubistva generala Kraljevića i njegovih saboraca bio načelnik Glavnog štaba HOS-a.

- Praktički, to je bio pucanj u jednu fantastičnu jasnu priču, koja je bila vrlo perspektivna za BiH, jer, mnoge stvari su se od tada jako promijenile nagore u BiH, posebno kad je riječ o položaju Hrvata. To je, usudio bih se ustvrditi, najveća mrlja kada mi u Hrvatskoj govorimo o domovinskom ratu, gdje je ubijeno devet hrvatskih vojnika samo iz razloga što su imali drugačije političke poglede na budućnost i perspektivu BiH. I ne samo da je to sramotno, već je i izuzetno štetno bilo za hrvatski narod - kazao je Đapić.

To što još niko nije odgovarao za ovaj zločin, Đapić je ocijenio da samo govori o duhu vremena u kojem smo živjeli ovih skoro 30 godina, a što je, istakao je, posve neprihvatljivo.

- Ne trebamo se zavaravati. Ta likvidacija ne bi se dogodila da nije bilo odobrenja od političkog vrha iz Hrvatske. Taj zločin koji se dogodio je bez presedana, ali neovisno o tome, u novim uvjetima, zbog žrtve koju su podnijeli ovi ljudi, moramo se ustrajno zalagati za onaj sustav vrijednosti zbog kojih su oni dali svoje živote - poručio je Đapić.

Također, naveo je kako je teško govoriti šta bi bilo da se ubistvo nije dogodilo. Ipak, rekao je, vrijeme je pokazalo da su danas posve nove okolnosti i sve je drugačije u odnosu na to vrijeme. Također, naglasio je da ratni zločini ne zastarijevaju te da to mora imati svoju pravnu završnicu.


Procesuiranje odgovornih

Mladen Bošnjak, jedan od saboraca i prijatelja generala Kraljevića, novinar i publicista, istakao je kako je izgubio iluziju o tome da će se uvezi s procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin situacija promijeniti nabolje.

- Ovo je obraz države BiH, tužiteljstva i istražnih organa. Dakle, ovdje je počinjen gnusan zločin i gotovo da se zna imenom i prezimenom ko je počinitelj, ali pravosuđe ništa ne poduzima, nažalost- rekao je Stanko Primorac Ćane, ratni zapovjednik HOS-a za Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.