TOPLOTNI VAL Stanovništvo sve nade polaže u najavljeno osvježenje

I u Trebinju danas rekordna 43 stepena: Pomoć zatražilo 60 osoba

Neophodno izbjegavati boravak na suncu od 10 do 18 sati, nositi obavezno kapu, piti što više tečnosti i jesti laganiju hranu

P. M. / Avaz.ba
13.08.2019 16:04

Prema zvaničnim informacijama, u Trebinju je danas izmjereno 36 stepeni. Međutim, na displeju u centru grada, pored rijeke, naša kamera je zabilježila rekordna 43 stepena.  

Stanovnici Trebinja, ali i mnogobrojni turisti spas od vrućina pronalaze na bazenima, u debeloj hladovini, ispod česme...

Iza Trebinjaca je i tropska noć, a kakva će biti naredna i hoće li stići najavljeno osvježenje, ostaje da se vidi.

U Službi hitne medicinske pomoći u toku 24 sata pomoć je zatražilo 60 pacijenata.

Prema riječima doktora Saše Borjana, dežurnog ljekara Hitne pomoći Trebinje, 50 intervencija je bilo u ambulanti i 10 na terenu.

- Uglavnom su to pacijenti sa simptomima malaksalosti, jakim glavoboljama, mučninom, prolivima i povraćanjem. Osim stanovnika Trebinja, veliki je broj i turista koji su u samom gradu, ali i onih koji su u Trebinju na proputovanju - ističe on i dodaje da su imali slučajeva da su ljudi boravili u hladovini, ali da su imali simptome toplotne iscrpljenosti usljed velikih vrućina.

Borjan ističe i kako je potrebno izbjegavati boravak na suncu od 10 do 18 sati, nositi obavezno kapu, piti što više tečnosti i jesti laganiju hranu.

- Također bih preporučio izbjegavanje lako kvarljivih namirnica, često pranje ruku, a voće koje se konzumira svježe potrebno je dobro oprati - ističe on. 

Komentari

NA VRH