SAOPĆENJE

Bešlić: Izbori u Mostaru politički su prioritet, pozivam na konačan dogovor

Prošle godine postignut iskorak u približavanju političkih stavova

Ljubo Bešlić. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

25.8.2019

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvao je aktere političkog života na nastavak dijaloga kako bi se nakon jedanaest godina pronašlo političko rješenje za Mostar

- Već 11 godina nismo u mogućnosti održati lokalne izbore i formirati novi saziv ključnog organa gradske vlasti, a to je Gradsko vijeće, što se, naravno, pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada. 

Prošle godine postignut je iskorak u približavanju političkih stavova te postignut dogovor između političkih stranaka u Mostaru o deblokadi, koji je utemeljen na postizanju dogovora o deblokadi mora biti utemeljeno u provođenju odluke Ustavnog suda, preporuka Venecijanske komisije i Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - kazao je Bešlić. 

On je dodao da je održavanje izbora u Mostaru politički prioritet koji se "mora provesti u skladu s evropskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija koje su ukazale na nepravilnosti i protuustavnost u sklopu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Poglavlje 19 - Grad Mostar".

- Politički dijalog i implementacija pravnih rješenja jedini su način za nadilaženje političkog zastoja. Provođenje temeljnog ljudskog prava kroz lokalne izbore, koje je birati i biti biran, omogućit će novi priljev ulaganja i konstruktivnih projekata u grad, potaknuti razvoj, te znatno povećati i poboljšati prilike za naše građane - kazao je Bešlić.

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju o provođenju izbora, Bešlić je istakao da se napredak može ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana.

- Mi smo spremni na dijalog te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade - kazao je Bešlić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.