GRAD NA NERETVI

Život Alekse Šantića povezao Mostar, Banju Luku i Beograd

Probat ćemo napraviti nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke, kaže Kadić

Detalj s čitaćih proba: Premijera narednog mjeseca. M. Smajkić

M. Smajkić

5.9.2019

U Narodnom pozorištu Mostar otpočeo je rad na novoj predstavi pod nazivom „Što te nema“ koju će, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirati Erol Kadić, također iz Beograda, a koji, inače, s najstarijom teatarskom ustanovom u Hercegovini sarađuje dugi niz godina.

Radi se o komadu čija će premijera biti održana već naredni mjesec, 11. oktobra, i to povodom 100. jubilarnih „Šantićevih večeri poezije“.

Veliki pjesnik

 „Što te nema“ je priča koja, kako je kazao Kadić, prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Ujedno, ovo je prvi put da se priča o životu velikog mostarskog i bh. pjesnika postavlja kao pozorišni komad.


- Činjenica je da se bavimo tom temom, ali idemo i kroz historiju Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo napraviti nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke - kaže Kadić.


Zanimljivo je da će ovo ostvarenje biti rađeno u koprodukciji  Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara i Narodnog pozorišta Republike Srpske, dok je izvršni producent SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Mostar.


Gradnja mostova

Sanja Bjelica-Šagovnović, v. d. predsjednice mostarske „Prosvjete“, kazala je da je predstava „Što te nema“ najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su „Prosvjeta“ i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banju Luku i Beograd.


- Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih učesnika u projektu - navela je Bjelica-Šagovnović.

Povjerene uloge

U predstavi igraju Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Scenograf je Dragana Purković-Macan, a kostimograf Ivana Ristić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.