HERCEGOVINA

Ova godina bi mogla dati veoma dobra vina

Do početka berbe vjerujemo da će nas poslužiti vrijeme, kaže vinar Velimir Ereš

Branje autohtonih sorti počinje polovinom mjeseca. Arhiv

M. Smajkić

10.9.2019

Septembar je u Hercegovini, tradicionalno, u znaku berbe vinskih sorti grožđa. Iako je na pojedinim plantažama berba već otpočela i to trganjem ranih sorti, ipak, branje autohtonih sorti žilavka i blatina počet će polovinom mjeseca.

Dobar kvalitet

Berba za vrhunsku kategoriju vina otpočet će i kasnije, poslije 20. septembra, a do tada vinari i vinogradari se nadaju da će ih do konačnog dozrijevanja grožđa poslužiti lijepo vrijeme.

- Imali smo dvije dobre kiše i ulazimo u završetak ove, rekao bih,  jedne od boljih godina, a do početka berbe vjerujemo da će nas poslužiti vrijeme - kazao nam je jedan od naših najmlađih vinara Velimir Ereš iz Sretnica kod Čitluka, čija su vina, nerijetko, nagrađivana zlatom i srebrom na brojnim svjetskim takmičenjima.

Kako je naglasio, ove godine se očekuje natprosječna berba, s obzirom na to da i nije bilo nekih većih temperaturnih šokova.

- To može itekako uništiti aromatiku i uopće grožđe, što se, na kraju krajeva, prenese u vino. Nasreću, toga nije bilo i, istina, kada je riječ o količinama grožđa, to neće biti ništa specijalno, ali kvalitet grožđa bi mogao dati vrlo ozbiljna vina - kazao nam je Ereš.

Inače, početak berbe u Broćanskom vinogorju, najvećem u BiH, tradicionalno bude označen turističko-kulturno-privrednom manifestacijom „Dani berbe grožđa“ u Čitluku, koja će započeti 14. septembra.

Stručna predavanja

U okviru ove, jedne od najstarijih manifestacija u BiH bit će održan i forum „Upravljanje turizmom“ te brojna stručna predavanja, radionice, ali i bogat zabavno-kulturni program.

Svečanost otvorenja manifestacije je zakazana za 22. septembar.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.